Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK akan hantar 20,000 tentera ke latihan NATO

(SeaPRwire) –   Tentera British akan mengambil bahagian dalam satu daripada latihan blok terbesar sejak berakhirnya Perang Dingin

UK dijangka akan mengerahkan kira-kira 20,000 anggota perkhidmatan – bersama-sama dengan kapal perang dan pesawat pejuang moden – ke Eropah untuk mengambil bahagian dalam satu latihan NATO besar-besaran di tengah ketegangan yang meningkat dengan Rusia, Kementerian Pertahanan telah mengumumkan.

Dalam kenyataan pada Isnin, kementerian, dengan mengutip petikan daripada ucapan yang akan disampaikan oleh Setiausaha Pertahanan Grant Shapps, berkata bahawa beberapa 16,000 tentera darat – bersama-sama dengan kereta kebal, meriam, dan helikopter – akan menyertai ahli blok yang lain di benua untuk mengambil bahagian dalam Latihan Steadfast Defender 24, yang dijadualkan berlangsung pada separuh pertama tahun ini.

Usaha itu akan disokong oleh lapan kapal perang dan kapal selam, serta 2,000 anak kapal Tentera Laut Diraja. UK juga akan mengerahkan beberapa pesawat, termasuk pejuang F35B Lightning dan pesawat pengawasan P8 Poseidon, menurut kenyataan kementerian itu.

Sementara itu, Shapps dijangka akan menyebut latihan itu “salah satu daripada pengerahan terbesar NATO sejak berakhirnya Perang Dingin,” menambah bahawa UK dan sekutunya telah menemui diri mereka “dalam satu zaman baru” dan “mesti bersedia untuk menghalang musuh-musuh kita,” menurut kenyataan itu. Kenyataan itu secara khusus merujuk kepada ancaman daripada “ancaman” Rusia.

NATO memulakan penguatan kedudukan tentera di Eropah pertama selepas rampasan kuasa yang disokong Barat di Kiev memicu permusuhan di Donbass, yang kini menjadi sebahagian daripada Rusia. Walau bagaimanapun, pembangunan paling drastik berlaku selepas Rusia melancarkan kempen tentera terhadap Ukraine pada Februari 2022. Pada Jun tahun yang sama, blok tentera berpimpin Amerika bersetuju untuk meletakkan 300,000 tentera dalam keadaan siaga tinggi, berbanding 40,000, untuk menghalang Moscow.

Presiden Rusia Vladimir Putin sebelum ini berkata bahawa Moscow tidak mempunyai rancangan untuk menyerang NATO, dengan mendakwa tiada “kepentingan geopolitik, ekonomi … atau ketenteraan” dalam menjalankan perang terhadap blok itu. Walau bagaimanapun, Moscow juga berulang kali memberi amaran bahawa aktiviti tentera NATO berhampiran sempadannya memerlukan langkah-langkah keselamatan tambahan. Putin juga pernah berkata bahawa keinginan Ukraine untuk menyertai NATO merupakan salah satu sebab utama konflik semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.