Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Uganda menafikan hakim ICJ kerana undi dalam perbicaraan genosid terhadap Israel

(SeaPRwire) –   Hakim Sebutinde mendakwa kes terhadap Israel adalah politik bukan undang-undang, dan “niat genosid” tidak terbukti

Kerajaan Uganda telah menjauhkan diri daripada Hakim Julia Sebutinde, wakil Kampala di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), selepas beliau menentang semua langkah sementara yang dicari oleh Afrika Selatan dalam kes genosid terhadap Israel.

Pada hari Jumaat, ICJ memerintahkan Israel untuk mengambil “semua langkah dalam kuasanya” untuk mencegah tindakan yang boleh dikategorikan sebagai genosid terhadap Palestin di Gaza, tetapi berhenti daripada memanggil untuk gencatan senjata penuh. Daripada sembilan langkah sementara yang diminta oleh Afrika Selatan, enam diluluskan oleh majoriti yang besar 17 hakim dalam panel itu, termasuk seorang hakim Israel yang mengundi menyokong dua. Walau bagaimanapun, Hakim Julia Sebutinde, yang kini menjalani penggal keduanya di mahkamah antarabangsa, mengundi menentang semuanya.

“Pendirian kehakiman Hakim Sebutinde di Mahkamah Keadilan Antarabangsa tidak mewakili kedudukan Kerajaan Uganda terhadap situasi di Palestin,” Adonia Ayebare, Wakil Tetap Uganda ke PBB, berkata pada Sabtu di X (dahulunya Twitter).

Pesanan itu disahut oleh Kementerian Luar Negeri Uganda, yang mengeluarkan kenyataan menyatakan: “Kerajaan dengan tegas menjelaskan bahawa kedudukan yang diambil oleh Hakim Sebutinde adalah pandangan peribadinya sendiri dan bebas, dan tidak secara apa jua mencerminkan kedudukan Kerajaan Republik Uganda.”

Kementerian itu mengesahkan kedudukan Kerajaan Uganda mengutuk “kempen tentera Israel yang berterusan terhadap rakyat Palestin yang tidak berdaya,” memanggil untuk “penamatan segera keganasan tentera Israel dan pengepungan Jalur Gaza” serta “menolak sebarang pemindahan paksaan individu atau massa dan pengusiran orang Palestin dari Wilayah Palestin yang Diduduki.”

Sebutinde membela “pendapat berbeza” beliau dalam kes Palestin, mendakwa bahawa Afrika Selatan gagal untuk menunjukkan bahawa tindakan yang didakwa dilakukan oleh Israel dilakukan “dengan niat genosid yang diperlukan, dan bahawa akibatnya, mereka boleh jatuh dalam lingkup Konvensyen Genosid.” Beliau menambah bahawa intipati isu adalah secara asasnya politik, bukan undang-undang.

Hakim Julia Sebutinde, 69 tahun Uganda adalah wanita Afrika pertama duduk di panel ICJ. Menurut Institut untuk Wanita Afrika dalam Undang-Undang, beliau berasal dari latar belakang sederhana dan dilahirkan ketika Uganda aktif berjuang untuk melepaskan diri dari pemerintahan kolonial British.

Beliau menerima ijazah sarjana muda undang-undangnya dari Universiti Makerere pada tahun 1977 dan kemudian mengejar pendidikan di Scotland, di mana beliau memperoleh ijazah sarjana undang-undang dari Universiti Edinburgh. Pada tahun 2009 beliau dianugerahkan ijazah kedoktoran dari universiti yang sama. Sebelum dilantik ke ICJ, Sebutinde berkhidmat sebagai hakim Mahkamah Khas Sierra Leone, ketika itu beliau mengetuai perbicaraan bekas Presiden Liberia Charles Taylor atas jenayah perang yang dilakukan di Sierra Leone. Taylor didapati bersalah atas 11 pertuduhan dan kemudian dijatuhi hukuman 50 tahun penjara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.