Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump mengulangi janji untuk cepat mengakhiri krisis Ukraine

(SeaPRwire) –   Selepas memenangi Pilihan Raya Caucus Republikan Iowa, bekas presiden AS mendakwa beliau boleh mencapai “keamanan melalui kekuatan”

Donald Trump telah menandakan kemenangan pertama dalam kempennya untuk merebut kembali jawatan Presiden AS dengan mengulangi dakwaan bahawa beliau akan dengan cepat menamatkan konflik Rusia-Ukraine apabila kembali ke Rumah Putih.

Berucap selepas memenangi margin kemenangan rekod 30 peratusan dalam pilihan raya Iowa pada malam Isnin, Trump mendakwa bahawa krisis Ukraine atau peperangan Israel-Hamas tidak akan berlaku jika beliau masih menjadi komander-in-chef AS. Beliau menyatakan keyakinan bahawa beliau akan membawa Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky ke meja rundingan untuk mengikat perjanjian keamanan.

“Situasi Ukraine begitu mengerikan, situasi Israel juga begitu mengerikan, apa yang berlaku, dan kita akan mendapatkan penyelesaian,” kata Trump kepada penyokong di Des Moines, ibu negara Iowa. “Kita akan mendapatkan penyelesaian yang sangat cepat… Saya kenal Presiden Putin dengan baik, saya kenal Zelensky dengan baik. Saya akan membawa mereka masuk, kita akan mendapatkan penyelesaian yang sangat cepat.”

Trump menewaskan keseluruhan calon Republikan yang lain kira-kira 30 peratus dalam pilihan raya Iowa, melebihi rekod yang berdiri sejak 1988 dan mengesahkan statusnya sebagai calon terunggul untuk memenangi pencalonan presiden parti 2024.

Trump juga mendakwa bahawa “kelemahan” kepimpinan penggantinya, Presiden Joe Biden, menyebabkan konflik Ukraine dan serangan Hamas yang memicu perang Israel di Gaza. Beliau berjanji untuk mencegah tragedi sebegini dengan mencapai “keamanan melalui kekuatan.”

“Seharusnya tidak pernah berlaku, tidak akan pernah berlaku,” kata Trump tentang krisis Ukraine. “Sekarang anda mempunyai semua kematian itu, jauh lebih besar daripada yang difahami orang ramai. Angka sebenarnya jauh lebih besar daripada apa yang boleh difikirkan oleh sesiapa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.