Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump menamakan bakal rakan kongsi berlari

(SeaPRwire) –   Gabenor Texas Greg Abbott menyertai senarai pendek yang merangkumi sekutu lama, pesaing terdahulu, dan bekas Demokrat

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah berkata bahawa beliau akan “sangat mempertimbangkan” Gabenor Texas Greg Abbott sebagai rakan kongsi pilihan raya bagi pilihan raya presiden tahun ini. Pemimpin Republikan itu berkata bahawa Abbott telah “melakukan kerja yang hebat” dalam mengukuhkan sempadan Amerika Syarikat-Mexico.

Trump dan Abbott bertemu di Eagle Pass, Texas, pada Khamis, dengan Trump melawat satu laluan sempadan yang telah diperkukuhkan dengan ketat oleh Abbott sejak 2021. Walaupun Mahkamah Agung AS menyokong Rumah Putih dan membenarkan ejen persekutuan untuk menanggalkan pagar duri, Abbott telah bersumpah untuk membina lebih banyak halangan, dan gabenor itu mendesak Presiden Joe Biden untuk bertemu dengan pesaing politik utamanya sebaliknya.

Berucap kepada pengacara Fox News Sean Hannity kemudian pada hari itu, Trump menggambarkan Abbott sebagai “lelaki yang hebat,” tambah beliau bahawa gabenor Republikan itu telah “melakukan kerja yang hebat” dalam berjuang untuk mengurangkan gelombang imigresen haram merentasi laluan sempadan Texas seluas 1,200 batu di Mexico.

Apabila ditanya sama ada beliau akan mempertimbangkan Abbott untuk naib presiden, Trump menjawab: “Ya, tentunya dia akan menjadi seseorang yang saya akan sangat pertimbangkan.”

“Jadi dia berada dalam senarai?” Hannity bertanya sekali lagi.

“Sekarang dia berada dalam senarai itu,” Trump mengesahkan.

Apabila ditanya siapa lagi yang sedang dipertimbangkan untuk peranan itu, Trump menamakan Senator South Carolina dan bekas pesaing Republikan Tim Scott. Walau bagaimanapun, beliau kurang bersemangat dalam pujian untuk Scott, menggambarkannya sebagai calon presiden “okay” tetapi sebagai penyokong kempen “luar biasa.”

Senarai calon naib presiden Trump kini berjumlah tujuh orang. Pada bulan lalu, calon presiden itu mengesahkan kepada tuan rumah Fox News Laura Ingraham bahawa Scott, ahli perniagaan Vivek Ramaswamy, Gabenor South Dakota Kristi Noem, Gabenor Florida Ron DeSantis, Wakil Florida Byron Donalds, dan bekas Wakil Hawaii Tulsi Gabbard, bekas Demokrat yang memutuskan hubungan dengan parti itu pada 2022, semuanya berada dalam pertimbangan untuk jawatan itu.

Walau bagaimanapun, Abbott berkata pada Jumaat bahawa beliau tidak berminat dengan peranan itu. “Jelas, itu sangat baik baginya untuk berkata demikian,” kata gabenor itu kepada wartawan pada Jumaat. “Tetapi saya fikir anda tahu fokus saya sepenuhnya adalah kepada negeri Texas. Saya telah mengumumkan bahawa saya akan bertanding semula untuk pilihan raya dua tahun lagi, jadi komitmen saya adalah kepada Texas dan saya akan kekal di Texas.”

DeSantis, yang bersama-sama dengan Ramaswamy menarik diri daripada perlumbaan untuk pencalonan Republikan pada Januari, juga berkata bahawa beliau tidak akan mempertimbangkan jawatan itu.

Trump telah memenangi semua lima pertandingan primer Republikan setakat ini, dan dianggap sebagai favorit teguh untuk mendapat sokongan parti itu untuk menghadapi Biden nanti tahun ini. Walau bagaimanapun, pesaing terakhirnya, Nikki Haley, enggan menarik diri daripada perlumbaan itu, walaupun ditewaskan dengan ketara oleh Trump di negeri asalnya Carolina Selatan pada bulan lalu dan tertinggal 20 delegasi kepada 110 daripada bekas presiden itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.