Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump ketatkan kawalan terhadap GOP – Politico

(SeaPRwire) –   Mantan presiden AS mengukuhkan kawalan terhadap GOP – Politico

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah mengambil alih jawatankuasa kebangsaan Republikan (RNC), melantik menantunya dan sekutu politiknya ke jawatan kepimpinan kanan dan, menurut Politico, memecat puluhan kakitangan. Pengambilalihan cepat ini memastikan bahawa tenaga kerja dan dana parti akan sepenuhnya diarahkan ke arah kempen pilihan raya beliau.

Michael Whatley, seorang pegawai kanan parti di North Carolina, dan Lara Trump dipilih sebagai pengerusi dan timbalan pengerusi baru RNC pada Jumaat lepas, berikutan peletakan jawatan Ronna McDaniel. Trump menuduh McDaniel gagal dalam pilihan raya pertengahan 2022 dan tidak cukup menyokong dakwaannya mengenai penipuan selepas pilihan raya presiden 2020, dan menyokong Whatley untuk mengambil jawatannya pada Februari.

Penasihat kempen Trump Chris LaCivita telah dilantik sebagai ketua staf RNC yang baru, dan jawatankuasa itu juga mengundi untuk mengiktiraf bekas presiden sebagai calon parti untuk menghadapi Presiden Joe Biden pada November ini.

Dalam ucapan penerimaannya, Whatley berkata bahawa RNC akan bekerja “tangan dalam sarung tangan” dengan kempen Trump selama lapan bulan akan datang untuk memobilisasi pengundi dan mencegah penipuan undi.

Walaupun jawatankuasa kebangsaan Republikan dan Demokrat biasanya menyokong calon manapun yang memperoleh pencalonan parti mereka, Trump belum mendapat sokongan cukup delegasi Republikan untuk secara rasmi merampas gelaran itu. Walau bagaimanapun, Trump telah memenangi 1,078 daripada 1,215 delegasi yang diperlukan untuk pencalonan, dan tanpa cabaran utama selepas Nikki Haley menarik diri daripada perlumbaan minggu lepas, beliau hampir pasti akan dipilih apabila Konvensyen Kebangsaan Republikan diadakan pada Julai.

Penyusunan semula Trump terhadap RNC berterusan pada Isnin, dengan Politico melaporkan pemberhentian lebih 60 kakitangan era McDaniel, termasuk ketua bahagian politik, komunikasi, dan data. Menurut laporan oleh New York Times, pasukan kewangan dan digital RNC akan dipindahkan ke Palm Beach, Florida, untuk mendekatkannya dengan pangkalan kempen Trump.

Di bawah McDaniel, RNC secara konsisten gagal menyamai kuasa pengumpulan dana Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat. Setakat akhir Disember, RNC mempunyai sekitar AS$8 juta tunai, kira-kira satu pertiga daripada harta Politico.

Sebelum menarik diri daripada perlumbaan minggu lepas, Haley memberi amaran bahawa Trump mungkin menggunakan dana RNC untuk membayar bil guamannya yang menumpuk. “Saya tidak mahu RNC menjadi kantung peribadinya untuk kes mahkamah peribadinya,” katanya kepada CNN bulan lepas. Lara Trump enggan mengatakan sama ada beliau akan membenarkan dana RNC digunakan untuk tujuan ini, tetapi memberitahu para pemberita bahawa penyokong bekas presiden mempunyai “minat besar” dalam kes-kes terhadapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.