Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump cabar Biden berdebat ‘bila-bila masa, di mana-mana’

(SeaPRwire) –   Kedua-dua pihak kini telah bersedia untuk pertandingan semula pilihan raya presiden Amerika Syarikat 2020

Mantan presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah menggesa pemimpin Amerika semasa Joe Biden untuk berdebat selepas menjadi calon rasmi Parti Republikan. Kedua-dua Trump dan Biden telah mengelakkan debat dengan pesaing semasa pilihan raya peringkat negeri.

Trump menjadi calon GOP terakhir yang tinggal pada Rabu, selepas bekas gabenor South Carolina Nikki Haley menggantung kempennya.

“Ia penting, untuk Kebaikan Negara kita, bahawa Joe Biden dan saya Berdebat Isu-isu yang begitu penting untuk Amerika, dan Rakyat Amerika,” kata Trump pada Rabu di platformnya sendiri, Truth Social. “Oleh itu, saya memanggil untuk Debat, BILA SAHAJA, DI MANA SAHAJA, DI MANA SAHAJA! Debat boleh dijalankan oleh DNC yang Tercemar, atau Anak Syarikatnya, Suruhanjaya Debat Presiden (CPD).”

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre enggan memberi komen mengenai jemputan itu, merujuk pemberita kepada kempen Biden dan cuba kekal pada subjek ucapan Keadaan Kesatuan pada hari Khamis.

Kempen itu bertindak balas tidak lama kemudian, dengan jurucakap Michael Tyler memberitahu Fox News bahawa debat “perbualan yang akan kami adakan pada masa yang sesuai dalam kitaran ini.”

“Saya tahu Donald Trump haus untuk perhatian dan berjuang untuk memperluaskan sokongannya di luar asas MAGA,” tambah Tyler, merujuk kepada slogan kempen Trump, ‘Make America Great Again’. “Tetapi jika dia begitu putus asa untuk melihat Presiden Biden di waktu puncak, dia tidak perlu menunggu!”

Biden dijadualkan memberikan ucapannya tahunan kepada kedua-dua dewan Kongres pada malam Khamis. Trump sudah mengatakan beliau akan “membetulkan, dalam tindak balas segera, sebarang dan semua kenyataan tidak tepat” dalam siri kenyataan media sosial “langsung, permainan-oleh-permainan.”

Tiada calon mengambil bahagian dalam debat semasa proses pilihan raya peringkat negeri. Walaupun GOP mengadakan lima acara, Parti Demokratik Kebangsaan mengumumkan tahun lalu tiada niat untuk mengadakan mana-mana. Peserta Biden Dean Phillips dan Marianne Williamson mengambil bahagian dalam dua debat tidak rasmi awal Januari; presiden tidak dijemput ke yang pertama, dan mengabaikan yang kedua.

Suruhanjaya Debat Presiden – NGO yang terdiri daripada Republikan dan Demokrat – telah menetapkan debat rasmi presiden pada 16 September di Texas, 1 Oktober di Virginia, dan 9 Oktober di Utah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.