Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump beri komen tentang sebab dia tidak halang TikTok

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS mendakwa bahawa beliau tidak mahu meningkatkan Facebook, yang dianggap sebagai “musuh rakyat”

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mendakwa bahawa beliau menarik diri daripada cuba untuk mengharamkan TikTok di AS kerana kepopularan platform perkongsian video itu di kalangan remaja Amerika dan keraguan beliau untuk membantu memperkukuhkan raksasa media sosial saingan Facebook.

“Sebenarnya, terdapat banyak orang di TikTok yang suka aplikasi itu,” kata Trump pada Isnin dalam temubual. “Terdapat banyak kanak-kanak muda di TikTok yang akan gila tanpanya.” Beliau menambah, “Terdapat banyak yang baik dan banyak yang buruk dengan TikTok, tetapi perkara yang tidak disukai saya ialah tanpa TikTok, anda boleh membesarkan Facebook, dan saya anggap Facebook sebagai musuh rakyat, bersama dengan banyak media.”

Trump cuba menghalang akses ke TikTok di AS melalui perintah eksekutif pada Ogos 2020, dengan mengatakan bahawa penyebaran platform milik China merupakan ancaman kepada keselamatan negara AS. Beliau memberitahu CNBC bahawa walaupun menghadapi tentangan undang-undang dan politik terhadap langkah itu, beliau memilih untuk meninggalkan keputusan kepada Kongres kerana perasaan bercampur-campurnya mengenai isu itu.

Trump, calon rasmi Republikan untuk menentang Presiden Joe Biden yang berkuasa dalam pilihan raya negara tahun ini, berkata beliau masih percaya TikTok boleh menjadi ancaman kepada keselamatan negara dan mendedahkan maklumat peribadi pengguna AS kepada kerajaan China. Walau bagaimanapun, beliau mempunyai kebimbangan serupa terhadap Facebook dan syarikat media sosial AS yang lain.

“Anda mempunyai masalah yang sama dengan Facebook dan banyak syarikat lain juga,” kata Trump. “Maksud saya, mereka mendapat maklumat, mereka dapat banyak maklumat, dan mereka berurusan dengan China, dan mereka akan lakukan apa sahaja yang mahu China.”

Trump memberi amaran bahawa mengharamkan TikTok boleh membantu Facebook menggandakan saiznya. “Saya fikir Facebook telah menjadi sangat buruk bagi negara kita, terutamanya berhubung pilihan raya,” beliau menegaskan.

Para Republikan mendakwa bahawa derma oleh pengasas Facebook Mark Zuckerberg kepada pejabat pilihan raya tempatan pada 2020 bertujuan untuk meningkatkan jumlah pengundian di kawasan yang cenderung kepada Demokrat, satu dakwaan yang ditolak oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan.

Trump memanggil sumbangan Zuckerberg dalam pilihan raya presiden 2020 “haram”.

Undang-undang yang boleh mengharamkan TikTok atau memaksa ia dijual oleh syarikat induk China dilaporkan akan dibawa untuk undian di Kongres akhir minggu ini. Trump menentang rang undang-undang itu.

Mantan presiden itu mendakwa bahawa AS telah kehilangan daya tawar terhadap Beijing dengan menghapuskan ancaman tarif tambahan pada import barangan China. “China sekarang adalah bos kita,” beliau mendakwa. “Mereka adalah bos Amerika Syarikat, hampir seperti kita adalah anak syarikat China, dan itu adalah kerana pentadbiran Biden telah begitu lemah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.