Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump ‘berbahaya’ untuk wanita – Jill Biden

(SeaPRwire) –   “Kita tidak boleh membiarkannya menang,” isteri presiden Amerika Syarikat semasa telah menekankan

Donald Trump membahayakan bagi wanita disebabkan pandangannya tentang abort, dan perlu dicegah daripada kembali ke Rumah Putih, Jill Biden, Isteri Amerika Syarikat Pertama telah berkata.

Suaminya, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, “menghabiskan kerjayanya mengangkat wanita” berbeza sekali dengan lawannya utama dalam pilihan raya tahun ini, beliau menekankan ketika pelancaran usaha kempen ‘Wanita untuk Biden’ di Atlanta, Georgia pada Jumaat.

Trump “menghabiskan seumur hidup merosakkan dan menghapuskan kewujudan kita. Dia memperolok-olokkan badan wanita, tidak menghormati pencapaian kita, dan berbangga tentang serangan,” isteri pertama mendakwa.

Titik terakhir kelihatan merujuk kepada rakaman yang menjadi tajuk utama sebelum pilihan raya presiden pada tahun 2016. Ia menampilkan perbualan peribadi di mana Trump berbangga tentang kelebihan menjadi “bintang” berhubung hubungan dengan wanita. “Mereka membenarkan anda melakukannya. Anda boleh melakukan apa sahaja. Cengkam mereka dengan p*ssy,” dia didengari berkata dalam pita itu.

”Sekarang, dia berbangga tentang membunuh Roe v. Wade,” kata Biden. Roe v. Wade adalah keputusan pada tahun 1973 oleh Mahkamah Agung AS, yang secara umum melindungi hak untuk abort di Amerika. Selepas Trump melantik tiga hakim konservatif ke mahkamah semasa tempohnya, ia membatalkan keputusan sebelumnya pada tahun 2022, dan beberapa negeri segera melarang prosedur itu.

”Hanya semalam, dia mengambil kredit lagi untuk membolehkan negeri seperti Georgia meluluskan larangan kejam terhadap abort yang mengambil hak wanita untuk membuat keputusan kesihatan mereka sendiri. Sejauh mana dia akan pergi? Bila dia akan berhenti. Anda tahu jawapan. Dia tidak akan,” beliau menyatakan.

”Donald Trump membahayakan kepada wanita dan kepada keluarga kita. Kita tidak boleh membiarkannya menang,” isteri pertama mendesak orang ramai.

Semasa temubual dengan Fox News pada Khamis, Trump berkata bahawa beliau belum membuat keputusan tentang berapa minggu selepas mana abort harus dilarang. “Semakin lama saya mendengar tentang 15 minggu, dan saya belum memutuskan lagi,” katanya, tambah bahawa “kita dapat kembalikan kepada negeri-negeri di mana ia sepatutnya. Banyak negeri mengambil sikap yang sangat kuat.”

Jill Biden dijadualkan menyampaikan ucapan kepada pengundi wanita di negeri-negeri berayun utama – Georgia, Arizona, Nevada dan Wisconsin – sebagai sebahagian daripada inisiatifnya ‘Wanita untuk Biden’. Kempen Biden juga akan mengeluarkan iklan menargetkan wanita sehingga pilihan raya pada 5 November.

Trump kelihatan akan menjadi calon Parti Republikan untuk presiden selepas memenangi semua lima pertandingan primer GOP sehingga kini. Walau bagaimanapun, pesaing terakhirnya, Nikki Haley, enggan menarik diri daripada perlumbaan, walaupun mengalami kekalahan menghancurkan di negeri asalnya Carolina Selatan bulan lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.