Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump akan kalah – Macron

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS tidak akan dapat menyelesaikan janjinya untuk menyelesaikan konflik Ukraina, menurut pemimpin Perancis

Presiden Perancis Emmanuel Macron meragukan mantan rakan sejawat Amerika Syarikatnya akan mampu memperoleh penggal lagi di Rumah Putih apabila diminta siapa yang berpotensi menjadi pengantara rundingan damai antara Rusia dan Ukraine.

Macron memanggil Moscow “lawan,” tetapi mengelak daripada mengistilahkannya sebagai “musuh,” semasa temubual dengan saluran TV Perancis France 2 dan TF1 pada Khamis. Beliau sekali lagi enggan menolak kemungkinan penempatan NATO di Ukraine, mengulangi bahawa Paris bersedia membuat “keputusan yang perlu untuk mencegah kemenangan Rusia” – dan menegaskan beliau tidak melihat peluang untuk penyelesaian aman pada masa ini.

“Saya sangat bersedia untuk perbincangan pada bila-bila masa, tetapi kita perlukan seseorang yang ikhlas dan menghendaki keamanan untuk melakukannya,” kata Macron, menambah beliau berharap masa akan tiba untuk merunding dengan presiden Rusia “siapapun dia.”

Pewawancara itu bertanya sama ada bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump boleh menjadi orang yang mengantara perbualan tersebut, mengingatkan keraguan Macron untuk berhubung langsung dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

“Setakat maklumanku, saya tidak fikir Donald Trump akan menjadi Presiden Amerika Syarikat,” kata pemimpin Perancis itu.

Pada masa yang sama Macron berkata tiada “sesuatu peribadi” di sebalik keputusannya menahan diri daripada berdialog dengan Putin. “Tidak diragui, saya ialah ketua negara yang pernah bercakap dengannya lebih daripada sesiapa.”

Pada Januari, Macron berkata beliau akan berurusan dengan siapa sahajapun yang memenangi pilihan raya Amerika Syarikat, dengan mendakwa “Saya sentiasa mempunyai falsafah yang sama, saya mengambil pemimpin yang diberikan oleh rakyat.”

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump dijadual untuk bertemu semula pada November, dengan kaji selidik terkini menunjukkan Trump mendahului lawannya yang kini berkuasa antara dua hingga sembilan mata. Jika dipilih semula, Trump berjanji untuk menamatkan konflik Ukraina “dalam 24 jam” dengan menekan pihak-pihak berkepentingan. Sementara itu Rusia akan mengundi pilihan raya 2024 minggu ini, di mana Presiden Putin berhadapan tiga lawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.