Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tonton pelancaran anak kapal baharu SpaceX Rusia-AS ke ISS

(SeaPRwire) –   Seorang kosmonot Rusia dan tiga orang juru terbang NASA berjaya mencapai orbit di atas kapal angkasa Elon Musk

Sebuah roket SpaceX membawa krew Rusia-AS ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) berjaya dilancarkan dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida pada Ahad, menurut agensi angkasa Amerika Syarikat NASA.

Roket Falcon 9 menggerakkan kapal angkasa Dragon ke orbit membawa Crew-8, sepasukan terdiri daripada juru terbang NASA Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps, bersama kosmonot Rusia Alexander Grebenkin, kata NASA dalam kenyataan.

Crew-8 kemudiannya berjaya mencapai orbit dan akan mendarat di ISS pada Selasa, 5 Mac, tambahnya. Pelancaran itu ditangguhkan beberapa kali kerana cuaca buruk.

Grebenkin menjadi kosmonot Rusia keempat terbang di atas kapal angkasa Dragon SpaceX. Beliau terbang untuk misi pertamanya dan akan berkhidmat sebagai jurutera penerbangan semasa ekspedisi.

SpaceX telah menghantar juru terbang ke ISS di bawah Program Krew Komersial NASA sejak 2020, menggunakan kapal angkasa Crew Dragon. Pelancaran Ahad ini merupakan kelapan bagi syarikat Elon Musk.

Roscosmos dan NASA menandatangani persetujuan penerbangan silang kosmonot Rusia di atas kapal angkasa Dragon SpaceX dan juru terbang Amerika di atas kapal Soyuz MS Rusia pada 2022.

Persetujuan itu memastikan sekurang-kurangnya satu kosmonot Roscosmos dan satu juru terbang NASA hadir di orbit untuk menyelenggara bahagian Rusia dan Amerika Syarikat di ISS, jika pembatalan atau kelewatan ketara pelancaran kapal angkasa Rusia atau Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.