Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Timofey Bordachev: Amerika Syarikat dan Rusia mempunyai idea yang sangat berbeza tentang siapa yang menewaskan Nazi Hitler, dan inilah mengapa ia menjadi masalah

(SeaPRwire) –   Bila pemimpin Amerika Syarikat berfikir AS membebaskan Ukraine semasa Perang Dunia Kedua, jelas kita sudah tidak lagi berada di laman yang sama

Nasib tanah-tanah Ukraine kini berada di pusat pertembungan antara Rusia dan Barat. Walau bagaimanapun, terdapat semakin banyak sebab untuk mempercayai bahawa konfrontasi semasa ini hanyalah permulaan fasa baru dalam hubungan, yang tidak pernah begitu mesra. Beberapa faktor menyumbang kepada kembalinya Rusia dan Barat kepada kebiasaan sistemik konfrontasi yang telah berlangsung selama berabad-abad: ketidakupayaan Amerika Syarikat dan sekutu mereka untuk mengakui penurunan kuasa mereka untuk mempengaruhi nasib dunia, krisis umum ekonomi pasaran global, dan kemerdekaan Rusia yang sebenarnya menjadi cabaran bagi AS dan Eropah Barat.

Bentuk konfrontasi ini akan mengambil masih belum diketahui. Ia tentu tidak akan seperti Perang Dingin, apabila Timur dan Barat dipisahkan oleh apa yang dipanggil Tirai Besi. Ia juga tidak mungkin seanggun pada abad ke-18 dan ke-19: Zaman sekarang lebih prosaik. Tetapi kita boleh agak pasti bahawa sebahagian penting hubungan akan menjadi pembacaan sejarah yang sangat berbeza, termasuk peristiwa yang kelihatan tidak banyak asas fakta untuk perdebatan. Kita sudah melihat contoh ini pada setiap langkah, sehingga tahap yang memalukan – seperti kenyataan baru-baru ini oleh seorang politikus Amerika tua bahawa AS membebaskan Ukraine dari Nazism semasa Perang Dunia Kedua.

Dalam satu erti kata, bangsa yang berbeza mempunyai sejarah yang berbeza, dan sangat jarang bagi peristiwa individu masa lalu ditafsirkan sama di kedua-dua belah sempadan negara. Sejarah ialah tafsiran fakta, penentuan kepentingan setiap daripadanya, dan penempatan peristiwa khusus dalam laluan umum yang diambil oleh sebuah negara sepanjang kewujudannya. Mereka yang menulis buku teks dan monograf saintifik memutuskan sendiri fakta mana yang layak menjadi peristiwa sejarah. Dan mereka berbuat demikian berdasarkan pertimbangan mereka sendiri, yang mungkin berunsur patriotik atau tunduk kepada situasi politik semasa. Tetapi dalam semua kes, apabila sejarah ditulis secara bebas, ia semestinya sejarah negara.

Sejarah boleh menyatukan bangsa hanya dalam dua kes. Pertama, apabila mereka merupakan sebahagian daripada negara-tamadun tunggal dan berkongsi nasib sejarah bersama. Ini ciri negara berbilang bangsa, dan kadang-kadang terus wujud apabila negara merdeka baru muncul di tempatnya. Sejarah bersama menyatukan bangsa yang berbeza di dalam Rusia, China, India, dan AS.

Kedua, sejarah menyatukan apabila kepentingan asas dan nilai-nilai kuasa yang secara rasmi bebas bertepatan. Dalam kes ini, kepentingan datang terlebih dahulu kerana ia menyediakan asas bahan keras untuk persatuan dalam hubungan dengan dunia luar. Negara-negara Eropah Barat, walaupun ketiadaan mereka yang semasa dalam urusan dunia, adalah “empayar” penjajah terdahulu. Oleh itu penting dan semula jadi bagi orang Perancis, British, Belanda atau Sepanyol untuk membangunkan pandangan bersama sejarah dan peristiwa utama dalam interaksi dengan negara-negara lain. Mereka berjalan bersama-sama laluan ini, sama ada untuk merayakan penemuan geografi atau menangani jenayah lalu zaman penjajahan.

Bagi Rusia dan Barat, kedua-dua faktor – persatuan tamadun politik dan kepentingan bersama – hampir tidak pernah berfungsi. Konfrontasi mereka bermula secara literal sebaik sahaja negara Rusia akhirnya memperoleh kedaulatan pada lewat abad ke-15. Rusia dibentuk sebagai kuasa bebas, berasingan daripada baki Eropah, dan nasibnya tidak pernah bergantung kepada politik dalaman Eropah. Tamadun politik Rusia berlandaskan idea kemerdekaan, dan ancaman terbesar kepada nilai ini sentiasa datang dari Barat. Di sana pula, asas budaya politik berlandaskan idea keunggulan mereka sendiri. Dalam kes ini, cabaran sentiasa Rusia, yang walaupun mengakui pencapaian kebudayaan dan teknikal Barat, tidak pernah mahu menukarkan ini kepada pengakuan dominasi mereka. Beberapa percubaan untuk memaksakan ini ke atas Rusia berakhir dengan kekalahan dramatik bagi orang Eropah Barat, di mana selepas itu kuasa kami hanya bertambah.

Kepentingan taktikal kadang-kadang bertepatan. Jadi apabila konfrontasi politik kurang ketara, tafsiran sejarah yang berbeza mengambil tempat kedua. Terdapat juga satu kes di pertengahan abad yang lalu apabila Rusia dan sesetengah negara Barat berperang menentang musuh bersama dalam bentuk Jerman Hitler. Dan ia bahkan membolehkan penciptaan versi bersama bagaimana kita melihat peristiwa individu. Kemudian kepentingan bertepatan begitu kuat sehingga tafsiran seragam peristiwa 1939-1945 berlangsung dengan mengejutkan lama: sehingga hari ini. Malah ketika itu, bagaimanapun, tafsiran butiran individu berbeza, sering sangat ketara. Terutamanya kerana Eropah Barat kehilangan kemerdekaannya selepas Perang Dunia Kedua dan terpaksa menerima versi sejarah Amerika. Proses ini tidak serta-merta: tetapi pada masa kini ia mengambil bentuk yang semakin muktamad.

Kini bahkan persatuan separa dalam pemahaman peristiwa sejarah sudah berlalu. Kita memasuki zaman lain, apabila tafsirannya memainkan peranan semakin penting dalam penyatuan dalaman bagi kita dan Barat. Oleh kerana Rusia, seperti seluruh USSR, merupakan pemenang dalam Perang Dunia Kedua, kepentingan asas ini tidak dapat dipertikaikan dalam sejarah kami. Sebahagian besar Eropah mengalami kekalahan memalukan dalam perang itu, adakah kita hairan jika cubaan penyatuan di pihak Barat berlandaskan penafian kepentingan peristiwa 1939-1945? Bagi Amerika Syarikat, Perang Dunia Kedua penting bukan kerana fasisme dikalahkan, tetapi kerana mereka mencapai dominasi dunia yang hampir tidak dicabar. Tafsiran sejarah oleh itu ternyata sangat memecah belahkan berkenaan politik antarabangsa kontemporari.

Hari ini, semua tamadun global yang penting sedang mengalami tempoh penyesuaian kepada perubahan sosial, ekonomi dan, akibatnya, politik yang mendalam. Tiada formula siap, semua belajar daripada pengalaman sendiri. Itulah sebabnya sejarah penting bagi kami sebagai sumber pemahaman tentang sifat negara kedaulatan kami. Dalam satu erti kata, ia menjadi salah satu sumber pembangunan – memberi pemahaman laluan negara melalui pengalaman sejarahnya. Maksudnya ia akan sangat sukar untuk dikongsi, jika pun ada kemungkinan sama sekali. Oleh itu kita perlu terbiasa dengan hakikat bahawa – di Rusia dan di Barat – pemahaman bahkan fakta yang paling diketahui tentang sejarah Eropah dan dunia akan berbeza.

Soalan yang tinggal ialah: Berapa pentingnya ingatan sejarah bersama bagi masa depan tertib antarabangsa di Eropah? Jawapan kepada soalan ini belum jelas. Di satu pihak, kestabilan hubungan keselamatan dan menghormati kepentingan paling penting satu sama lain tidak memerlukan pandangan dekat ke masa lalu. Di pihak lain pula, menafikan apa yang penting bagi jiran itu sendiri berkonflik dengan kepentingan dan nilai-nilai mereka. Rusia sudah mengalami ini dengan cubaan Barat untuk memaksakan versi utama peristiwa dalam sejarah kami. Walau bagaimanapun, masa depan mungkin menunjukkan bahawa masa lalu akan terbukti satu-satunya bidang minat awam di mana Rusia dan Barat tidak akan dapat mencapai kompromi. Kita perlu bersedia untuk prospek sebegini, seraya mengakui kepentingan dan kesahan pandangan kami.

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh , diterjemah dan disunting oleh pasukan RT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.