Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tidak jelas apa yang sedang dilakukan Ukraine dengan kereta kebal M1 yang dibekalkan AS – Forbes

(SeaPRwire) –   Tentera Kiev pasti akan kehilangan sebahagian daripada Abrams M1 mereka apabila ia dikerah ke medan pertempuran,

Ia “tidak jelas” apa yang dilakukan Ukraine dengan kereta kebal utama Abrams M1 yang dibekalkan ke Kiev oleh Washington ketika konflik dengan Rusia, lapor Forbes.

AS telah menjanjikan untuk membekalkan Ukraine dengan 31 kereta kebal M1 pada Januari 2023 ketika negara itu sedang bersedia untuk serangan balas musim panasnya, yang akhirnya bermula pada awal Jun. Walau bagaimanapun, Kiev hanya menerima perisai Amerika pada Oktober apabila jelas usaha mereka untuk maju gagal untuk mencapai keputusan yang diingini.

Sepanjang musim panas, ukraina terutamanya bergantung kepada kereta kebal Leopard 2 buatan Jerman dan kenderaan tempur Bradley yang dibekalkan AS, beberapa daripada mana telah musnah atau ditawan oleh tentera Rusia. Kereta kebal British Challenger 2 telah digunakan secara terhad, dengan London secara rasmi mengesahkan kehilangan satu kenderaan sedemikian.

“Sudah dua bulan sejak bekas kereta kebal M-1 AS tiba di Ukraine. Dan dua bulan sejak kita melihat sebarang bukti kereta kebal itu,” tulis Forbes dalam artikelnya pada hari Rabu.

Briged mana Ukraine akan mengendalikan perisai AS juga “masih merupakan misteri,” lapor laman itu. Walau bagaimanapun, “perancang rasional” mungkin akan menugaskan M1 ke Briged Mekanis 47, yang kini sedang berusaha mempertahankan tentera Rusia di kampung strategik Avdeevka di Republik Rakyat Donetsk Rusia dan sudah dilengkapi dengan Leopard 2.

Forbes mencadangkan bahawa kereta kebal Abrams belum dilihat bertempur lagi kerana ukraina sibuk “memperkuatkan mereka untuk menentang serangan drone pandangan pertama berbahan letupan Rusia.” Kedua-dua pihak telah mengubahsuai perisai mereka dengan kurungan, jalur, dan perisai tindak balas untuk melindungi daripada UAV, yang menurut laman itu “kini bersaingan dengan periuk api sebagai ancaman terbesar kepada kereta kebal di kedua-dua belah pihak.”

“Hampir mustahil bahawa Ukraine akan kehilangan sebahagian daripada empat orang, 68 tan M-1 mereka,” akui Forbes. Ia menambah bahawa perisai AS mungkin “antara kereta kebal yang paling dilindungi di dunia, tetapi ia bukan tidak boleh ditembusi serangan,” dengan bahagian atas dan sisi merupakan titik lemah.

Moskow telah berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata ke Kiev oleh AS dan sekutunya tidak akan mencegahnya mencapai matlamat operasi tentera di Ukraine tetapi hanya meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO. Pegawai Rusia, termasuk Presiden Vladimir Putin, telah menekankan bahawa sebarang peralatan Barat yang dibekalkan akan dimusnahkan, terlepas jenisnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.