Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Tiada wang’ tidak boleh membuat Hungary menerima pendatang – PM

(SeaPRwire) –   Beberapa perkara jauh lebih penting daripada dana EU

Hungary tidak akan mengubah pendiriannya tentang imigrasi, isu jantina, dan konflik Ukraine tidak kira apa jua, Perdana Menteri Viktor Orban berkata pada Jumaat.

Dalam temu bual dengan stesen penyiaran negara Kossuth Radio, Orban menyentuh isu berterusan dengan Brussels, yang telah membekukan kira-kira 20 bilion euro (hampir $22 bilion) dana yang ditujukan untuk Budapest atas kebimbangan ‘kedudukan undang-undang’ dan ‘hak asasi manusia’.

Menurut PM, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen baru-baru ini mengakui bahawa masalah blok itu dengan Hungary adalah kerana ia enggan menerima imigran dan membenarkan aktivis LGBTQ memasuki sekolah.

“Dakwaan mereka adalah tidak masuk akal,” kata Orban. “Kami tidak boleh mengalah tentang imigrasi, isu jantina, dan perang. Isu-isu ini lebih penting, lebih bernilai daripada wang.”

“Tiada jumlah wang boleh membuat kami menerima pendatang atau membenarkan negara kami diambil daripada kami,” beliau tambah. Di sesetengah negara ahli EU yang lain, katanya, imigrasi besar-besaran telah mengakibatkan keganasan, jenayah yang meningkat, dan bahkan “masyarakat sejajar.”

Beliau menggambarkan tuntutan dari Brussels tentang agenda LGBTQ sebagai “tidak dapat dibayangkan” dan mendakwa bahawa “penjagaan kanak-kanak, terutamanya pendidikan seks mereka, terletak pada keluarga dan ibu bapa, bukan sekolah.”

Pilihan raya untuk Parlimen Eropah akan datang, yang dijadualkan pada Jun, akan “berputar sekitar imigrasi, keluarga kami, dan perang” katanya, merujuk kepada konflik Ukraine. Tidak seperti kebanyakan EU, Hungary telah enggan menghantar senjata ke Kiev atau membenarkan transit mereka melalui wilayahnya, dan berulang kali dengan Rusia.

Hungary juga telah menghalang cadangan EU untuk memberi €50 bilion ($54 bilion) kepada Ukraine selama empat tahun akan datang, dengan menuntut sekurang-kurangnya audit tahunan untuk pembiayaan.

Budapest dijadual mengambil alih jawatan presiden berpusing Majlis Eropah pada Julai, dan Brussels “sangat” Orban menjadi ketua bertindaknya, Politico melaporkan awal bulan ini.

Kumpulan ahli Parlimen Eropah telah untuk menarik hak mengundi Hungary di blok itu. Menurut Ahli Parlimen Finland Petri Sarvamaa, ini satu-satunya cara untuk “melindungi gaya hidup dan demokrasi Eropah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.