Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Tiada cara di neraka’ Russia akan kalah di Ukraine – Musk

(SeaPRwire) –   Bantuan kewangan AS ‘tidak baik’ bagi rakyat Ukraine, CEO Tesla dan SpaceX kata

Tiada ‘jalan neraka’ yang Rusia akan kalah dalam konfliknya dengan Ukraine, kata CEO Tesla dan SpaceX Elon Musk.

Musk, antara orang terkaya di dunia, membuat komen itu pada Isnin semasa perbahasan mengenai satu rang undang-undang Senat bertujuan memberikan bantuan tambahan AS kepada Kiev di X Spaces – sebahagian daripada platform media sosialnya, X (dahulunya Twitter).

Beliau disertai oleh beberapa orang lain yang menentang pembiayaan lanjut untuk Ukraine, termasuk ahli politik Republikan Ron Johnson, JD Vance dan Mike Lee, bekas calon presiden Republikan Vivek Ramaswamy, dan usahawan David Sacks.

”Perbelanjaan ini tidak membantu Ukraine. Mengulurkan perang tidak membantu Ukraine,” kata ketua eksekutif Tesla dan SpaceX itu, seperti dikutip oleh Bloomberg.

Beliau mendesak rakyat Amerika menghubungi wakil terpilih mereka mengenai cadangan peruntukan kecemasan $95 bilion, yang termasuk $60 bilion untuk Ukraine, serta pembiayaan untuk Israel dan Taiwan.

Rang undang-undang itu diluluskan Senat pada Selasa, tetapi dijangka mendapat tentangan keras di Dewan Perwakilan, di mana tentangan terhadap pembiayaan lanjut untuk Kiev jauh lebih kuat di kalangan Republikan. Mereka menuntut perbelanjaan yang lebih tinggi untuk keselamatan di sempadan Amerika Syarikat-Mexico.

Musk telah menyeru penyelesaian aman konflik antara Rusia dan Ukraine, dan mengkritik bantuan tentera AS kepada Kiev pada banyak masa semasa dua tahun pertempuran. Beliau berkata menuduhnya sebagai penyokong Presiden Rusia Vladimir Putin atas kenyataan itu adalah “absurd.”

Syarikatnya “mungkin telah melakukan lebih untuk menghalang Rusia berbanding apa-apa,” dakwa pengusaha itu, menegaskan bahawa SpaceX telah menyediakan perkhidmatan internet Starlink kepada Ukraine.

Musk berkata apa yang benar-benar diharapkannya ialah kematian berhenti di kedua-dua pihak Ukraine dan Rusia.

Beliau juga menangani sesetengah politik Barat yang “mahu perubahan rejim di Rusia,” berkata “mereka perlu memikirkan siapa individu yang boleh menyingkirkan Putin, dan adakah individu itu cenderung menjadi pencinta damai? Kebarangkalian tidak.” Individu itu mungkin akan “lebih keras daripada Putin,” tambahnya.

Pemimpin Rusia berbual mengenai Musk dalam temu bualnya dengan wartawan bebas Amerika Syarikat Tucker Carlson minggu lepas, memanggil pengusaha itu “orang yang bijak.”

“Saya fikir tiada yang boleh menghalang Elon Musk, beliau akan berbuat apa yang dilihatnya sesuai,” kata Putin, menambah aktiviti beliau masih perlu “disahkan dan tertakluk kepada tertentu peraturan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.