Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada bukti jenayah perang Israel secara sengaja di Gaza – AS

(SeaPRwire) –   Beberapa negara mendesak Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk menyiasat keganasan West Jerusalem terhadap orang awam

Washington tidak melihat sebarang bukti bahawa Israel secara sengaja melakukan jenayah perang di Gaza, kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS John Kirby kepada wartawan pada Khamis.

Apabila ditanya mengenai panggilan Mexico dan Chile untuk Mahkamah Jenayah Antarabangsa menyiasat dakwaan jenayah terhadap kemanusiaan yang didakwa dilakukan oleh West Jerusalem terhadap Palestin, Kirby mendakwa Amerika Syarikat “masih mengumpulkan lebih banyak maklumat mengenai apa yang akan dilakukan ini.”

“Saya mahu menyatakan sekali lagi, bahawa kami tidak mempunyai sebarang petunjuk bahawa ada usaha sengaja untuk melakukan jenayah perang oleh [tentera Israel],” katanya.

Pasukan Pertahanan Israel telah membunuh hampir 25,000 orang Palestin di Gaza sejak mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, menurut pihak berkuasa kesihatan enklaf itu. Laporan menyatakan lebih 60,000 orang lagi cedera parah, manakala puluhan ribu lagi hilang di bawah puing-puing kawasan seluruh yang ditenggelami oleh serangan bom Israel.

Walaupun kerajaan Israel Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menegaskan ia tidak sengaja menyebabkan kematian orang awam, sumber tentera dan perisikan negara itu telah secara sengaja menargetkan infrastruktur awam untuk kesan psikologi dalam temubual dengan laman web Israel Local Call/+972 Magazine.

Kirby membuat kenyataannya pada Khamis selepas mengakui Rumah Putih “sangat bimbang” mengenai laporan Tentera Pertahanan Israel secara sengaja membunuh remaja Palestin-Amerika di bandar West Bank al-Mazra’a al-Sharqiyah yang diduduki.

Walaupun Israel hanya mengisytiharkan perang terhadap Hamas, yang mentadbir Gaza tetapi bukan West Bank, kira-kira 370 orang Palestin terbunuh di wilayah seterusnya sejak perang bermula, hampir 100 daripadanya kanak-kanak.

Kementerian Luar Mexico pada Khamis memohon ICC menyiasat Israel “disebabkan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap eskalasi keganasan terbaru, terutamanya terhadap sasaran awam,” dengan merujuk kepada “laporan berulang dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang merinci banyak insiden yang mungkin membentuk jenayah di bawah bidang kuasa ICC.”

Menteri Luar Chile Alberto van Klaveren menambah dalam sidang akhbar pada hari yang sama bahawa Santiago menyokong “penyiasatan sebarang jenayah perang yang mungkin… sama ada jenayah perang yang dilakukan oleh Israel atau oleh Palestin.”

Kementerian Luar Palestin memuji kedua-dua negara atas kata-kata mereka dalam kenyataan pada Jumaat, menyatakan perkataan mereka mengesahkan “keperluan mendesak bagi Mahkamah untuk memenuhi mandatnya, untuk mencegah, menyiasat dan menuntut jenayah paling serius yang menjadi kebimbangan komuniti antarabangsa.”

Bulan lepas, Afrika Selatan menuduh Israel melakukan “tindakan genosid” terhadap orang Palestin di Gaza dalam penyampaian ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Presiden Israel Isaac Herzog telah menafikan dengan tegas tuduhan genosid, memanggilnya “mengerikan dan tidak masuk akal.”

Israel berjanji untuk meneruskan perang sehingga Hamas benar-benar dimusnahkan dan semua tebusan yang ditangkap oleh pemberontak Palestin dibebaskan. Masih ada anggaran 132 orang yang ditahan di Gaza, berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang meninggalkan kira-kira 1,200 orang maut di Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.