Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tersangka bos dadah di sebalik plot terhadap diraja Belanda dibebaskan di Sepanyol – media

(SeaPRwire) –   Tokoh jenayah paling dikehendaki di Belanda dibebaskan di Sepanyol – media

Seorang hakim serantau di Sepanyol telah membebaskan seorang ketua mafia Morocco yang disyaki oleh pihak berkuasa Belanda merancang untuk menculik atau membunuh pewaris takhta dan Perdana Menteri Belanda Mark Rutte. Kegagalan oleh mahkamah tinggi sebenarnya membenarkannya melarikan diri dari ekstradisi, mengikut laporan media.

Seorang warganegara Belanda berketurunan Morocco dalam senarai paling dikehendaki Interpol, Karim Bouyakhrichan telah ditangkap di bandar Marbella, Sepanyol pada awal Januari, selepas pencarian bertahun-tahun oleh pihak berkuasa Belanda. Ketua jenayah yang disyaki menjadi sasaran utama selepas organisasi jenayahnya mengancam untuk membunuh Puteri Catharina-Amalia. Perkhidmatan keselamatan Belanda telah menggambarkan Bouyakhrichan sebagai “tokoh paling dikehendaki dan bahaya di Belanda.”

Menurut media tempatan, suspek juga menghadapi tuduhan pencucian wang di Sepanyol, yang mendorong mahkamah daerah di Marbella menahan dia di bawah kawalan. Walau bagaimanapun, selepas tempoh itu tamat dalam masa kira-kira sebulan, mahkamah wilayah Malaga melepaskan ketua mafia yang disyaki itu dengan jaminan wang tunai € 50,000 (RM230,000), dengan syarat Bouyakhrichan menyerahkan pasportnya dan hadir di mahkamah setiap 15 hari.

Kali terakhir Bouyakhrichan dilihat adalah pada 1 April, dengan media SUR memetik sumber-sumber tidak dikenal mengatakan bahawa ketua jenayah dadah itu telah melarikan diri dari Sepanyol sejak itu.

SUR mendakwa hakim serantau itu telah membuat keputusan untuk melepaskan lelaki itu walaupun penentangan kuat dari pejabat pendakwa raya.

Beberapa media tempatan telah menggambarkan bagaimana Mahkamah Wilayah di Malaga enggan melaksanakan perintah ekstradisi Belanda, dengan mengatakan bahawa Bouyakhrichan terlebih dahulu perlu menghadapi tuduhan pencucian wang di Sepanyol.
Amsterdam kemudiannya dilaporkan mengemukakan permintaan baru dan mendesak, dengan Mahkamah Tinggi Sepanyol di Madrid bersetuju. Walau bagaimanapun, mengikut rangkaian radio Cadena SER, Hakim Ismael Moreno untuk sebab-sebab tertentu telah gagal mengeluarkan perintah tahanan yang akan mengekalkan ketua jenayah yang disyaki itu di belakang batas, untuk memastikan ekstradisinya ke Belanda.

Cadena SER memetik sumber-sumber polis tidak dikenal mengatakan bahawa keputusan meragukan hakim itu telah menyebabkan “lima tahun siasatan dibuang ke tong sampah.” Sumber-sumber keselamatan Belanda tidak dikenal telah menggambarkan kesilapan undang-undang itu kepada media sebagai “kesilapan yang tidak dapat dimaafkan.”

Menurut Politico, pada tahun 2022, Puteri Amalia Belanda terpaksa dipindahkan dari kampus pelajarnya selepas pihak berkuasa mendapat bukti yang kukuh mengenai rancangan Mafia Morocco untuk menculik atau membunuhnya. Media Belanda De Telegraaf juga mendakwa bahawa Perdana Menteri penjagaan Mark Rutte mungkin berada dalam senarai bunuh Bouyakhrichan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.