Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera tunggal EU tidak realistik – Borrell

(SeaPRwire) –   Bloc harus bertujuan untuk menciptakan “pilar Eropah di dalam NATO,” diplomat tertinggi telah berkata

EU mesti meningkatkan kapasiti tentera dan kerjasama dalaman, tetapi ia tidak bermakna ia harus berazam untuk tentera tunggal, diplomat tertinggi blok, Josep Borrell, telah berkata.

Dalam temubual dengan Christiane Amanpour dari CNN pada Isnin, ketua dasar luar menekankan terdapat “persetujuan kuat” di kalangan ahli EU untuk meningkatkan keupayaan pertahanan blok, dari segi kekuatan industri tentera dan angkatan bersenjata mereka.

“Ini bukan soal mencipta tentera Eropah tunggal,” Borrell berkata, menambah bahawa semua 27 negara EU adalah negara berdaulat dan bebas untuk memutuskan dasar pertahanan mereka sendiri.

Untuk memperkukuh pertahanan blok, tentera ahli EU perlu menjadi “lebih interoperasional,” diplomat itu menghujah.

“Mereka perlu mencipta pilar Eropah di dalam NATO. Eropah perlu mengambil lebih tanggungjawab untuk pertahanan kita,” Borrell menyatakan, menambah bahawa ini termasuk mengukuhkan perkongsian rapat dengan AS di dalam NATO.

“Kita perlu meningkatkan kapasiti tentera kita… Tetapi ia adalah utopik untuk percaya bahawa kita akan membatalkan 27 tentera untuk mencipta satu. Apa yang kita perlu lakukan adalah lebih realistik,” Borrell berkata. Blok sepenuhnya sedar dengan realiti keras dunia moden dan sedang bersedia secara sewajarnya, beliau menambah.

Pada Januari, Menteri Luar Negara Itali Antonio Tajani secara terbuka menyokong penciptaan tentera bersama Eropah, satu idea yang telah dibincangkan selama beberapa tahun, menghujah bahawa pasukan itu boleh digunakan untuk misi pengaman dan pencegahan konflik.

Cadangan itu, bagaimanapun, bertemu rintangan daripada beberapa ahli EU, termasuk Denmark dan Poland. Copenhagen mendakwa bahawa “NATO adalah batu asas keselamatan kolektif kita,” dan bahawa pertahanan kekal sebagai perkara kedaulatan negara. Warsaw menegaskan bahawa tindakan EU mengenai pertahanan mesti komplementari kepada usaha NATO.

Sejak permulaan konflik Ukraine, negara ahli EU telah meningkatkan belanjawan pertahanan secara ketara, dengan rancangan untuk meningkatkannya kepada €350 bilion ($380 bilion) pada 2024. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, beberapa pemimpin Barat juga telah menyeru blok untuk bersedia untuk perang penuh skala dengan Rusia, yang mereka dakwa boleh meletus dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berkata Moscow tidak mempunyai rancangan atau minat langsung untuk menyerang negara NATO. Moscow, bagaimanapun, selama bertahun-tahun telah menyuarakan kebimbangan tentang pengembangan blok tentera AS ke arah sempadannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.