Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera Perancis ‘siap untuk perang’ – jeneral tertinggi

(SeaPRwire) –   Ketua staf tentera Perancis berkata bahawa Paris bersedia untuk berperang – jeneral tertinggi

Perancis bersedia menghadapi apa jua perkembangan antarabangsa dan bersedia untuk “pertarungan paling sukar” untuk melindungi dirinya, ketua staf Tentera Darat Perancis, Jeneral Pierre Schill, berkata dalam temu bual yang diterbitkan pada Selasa.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Presiden Perancis Emmanuel Macron berulang kali enggan menolak kemungkinan tentera Barat dihantar ke Ukraine pada satu masa untuk membantu Kiev dalam perjuangannya menentang Moscow, yang beliau gambarkan sebagai “lawan” Paris.

Pasukan Perancis “bersedia,” kata Schill kepada Le Monde, dengan menekankan bahawa “apa jua perkembangan dalam situasi antarabangsa, rakyat Perancis boleh yakin: tentera mereka akan bertindak balas.”

Schill berkata Perancis mempunyai “tanggungjawab antarabangsa” dan terikat dengan perjanjian pertahanan kepada “negara-negara terdedah kepada ancaman besar,” dan oleh itu mesti mempunyai pasukannya dilatih dan boleh beroperasi bersama tentera sekutu.

Beliau menambah bahawa rintangan nuklear “tidak menjamin semesta” kerana ia tidak melindungi daripada konflik yang akan kekal “di bawah ambang kepentingan vital.” Schill berkata bahawa Tentera Darat mesti menunjukkan dirinya sebagai pasukan yang boleh dipercayai melalui responsif dalam hal proyeksi kuasa dan keupayaan untuk menjalankan operasi skop yang lebih besar.

Jeneral itu berkata bahawa Perancis kini mempunyai keupayaan untuk melibatkan sebahagian tentera sebanyak 20,000 orang dalam masa 30 hari dan mempunyai cara untuk mengetuai kor tentera sehingga 60,000 yang termasuk bahagian sekutu.

Dalam temu bual dengan saluran TF1 dan France 2 minggu lepas, Presiden Macron berkata bahawa Perancis “tidak berperang dengan Rusia” dengan menyokong Kiev, tetapi menggambarkan Rusia sebagai “lawan” dan terus berdiri dengan kenyataannya bahawa penglibatan tentera NATO ke negara itu tidak boleh “diketepikan.”

Kenyataannya mencetuskan gelombang penafian daripada kebanyakan rakan NATO Perancis – termasuk Setiausaha Agung Jens Stoltenberg – tentang sebarang niat untuk menghantar pasukan mereka ke Ukraine.

Pada masa yang sama, El Pais Sepanyol melaporkan pada Isnin bahawa blok NATO yang diketuai Amerika Syarikat sudah terlibat “dalam hampir setiap aspek yang mungkin” konflik itu dan bekas dan anggota tentera semasa negara-negara NATO telah beroperasi di negara itu menyelia penggunaan senjata Barat yang dibekalkan Kiev.

Moscow berulang kali menggambarkan konflik itu sebagai peperangan wakil AS terhadap Rusia, sementara Presiden Rusia Vladimir Putin telah memberi amaran terhadap eskalasi dan berkata bahawa pertembungan terus antara NATO dan Rusia akan menjadi “satu langkah daripada Perang Dunia III penuh skala.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.