Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera Israel memperkayakan video serangan Iran

(SeaPRwire) –   Tentera IDF memasukkan rakaman lama pelancaran roket Grad Rusia dalam kompilasi serangan Iran minggu ini

Tentera Israel kelihatan memasukkan rakaman tujuh tahun lama pelancaran roket Grad Rusia ke dalam kompilasi yang dikatakan menunjukkan serangan peluru berpandu dan drone Iran pada hujung minggu.

Video itu, dipaparkan di X (dahulunya Twitter) dengan keterangan “Realiti orang Israel dalam jam-jam terakhir,” telah menimbulkan banyak alis terangkat dalam talian.

Walaupun kebanyakan fragmen rakaman menunjukkan peluru berpandu terbang di atas wilayah Israel pada waktu malam, beberapa saat terakhir tidak mempunyai kaitan sama ada dengan Israel atau Iran tetapi kelihatan sebagai rakaman pelancaran sistem roket Grad Rusia yang ada di YouTube pada tahun 2017.

Perbezaan itu diperhatikan oleh pengguna X bernama Mohammed Zubair, yang menyuarakan protesnya dalam satu pos dan mencadangkan bahawa fragmen itu mungkin sebenarnya berasal dari tahun 2014.

IDF belum menjawab dakwaan pengguna itu.

Pengguna media sosial bercampur-campur pandangan mereka terhadap dapatan Zubair, dengan sesetengah memuji kemahiran pengesahan fakta beliau, manakala yang lain menunjukkan bahawa klip IDF lebih bersifat motivasi dan tidak mendakwa ia rakaman rasmi.

Tehran melancarkan serangan berkembar lebih 300 peluru berpandu dan drone bunuh diri ke atas Israel pada waktu malam Sabtu, mengikut anggaran IDF. Serangan itu datang sebagai membalas serangan udara ke atas konsulat Iran di Damsyik, Syria awal bulan ini yang membunuh beberapa pegawai tentera Iran kanan. Tehran menyalahkan serangan itu ke atas Israel.

Kebanyakan peluru berpandu Iran dikatakan telah ditembak jatuh sebelum sampai ke ruang udara Israel. Walau bagaimanapun, rakaman tidak disahkan serangan udara yang diedarkan dalam talian kononnya menunjukkan beberapa projektil mengenai sasaran di darat di Israel.

The Times of Israel melaporkan bahawa Jerusalem Barat masih belum memutuskan sama ada membalas serangan Iran atau bagaimana ia akan berbuat demikian. Walau bagaimanapun, Tehran sebelum ini memberi amaran kepada Israel daripada mengambil sebarang tindakan balas dendam, kerana ia akan dihadapi dengan tindak balas yang “lebih meluas”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.