Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera IDF dilihat ‘bergembira dengan kemusnahan Gaza’ – NYT

(SeaPRwire) –   Tentera IDF difilmkan ‘berapi-api melihat kemusnahan Gaza’ – NYT

Ratusan video yang difilemkan dan dikongsi oleh askar Israel di Gaza menunjukkan tentera membongkar rumah dan memperolok mangsa Palestin, menurut kajian oleh New York Times. Pertahanan Israel (IDF) telah menjauhkan diri daripada kandungan, sebahagian daripada mana melanggar kod tindakannya.

Times berkata ia telah menyemak “ratusan” video, termasuk lebih daripada 50 klip tentera kejuruteraan menggunakan jentolak, ekskavator dan letupan untuk memusnahkan rumah, sekolah dan struktur awam lain. Sesetengah rakaman dikatakan menunjukkan askar “menghina kedai-kedai tempatan dan bilik darjah sekolah” dan “membuat komen derogatif tentang orang Palestin.”

Dalam satu video yang dimuat naik ke TikTok, seorang askar dilihat memberi isyarat jemputan sambil mengendalikan jentolak di utara Gaza. Keterangan yang menyertai klip itu dikatakan “Saya berhenti mengira berapa banyak kawasan yang saya padam.”

Satu lagi klip menunjukkan seorang askar IDF mengisytiharkan bahawa kawasan Shujaiyya Gaza telah “hilang” ketika kameranya melalui puing-puing di kejauhan. Lelaki itu juga didengar berkata “Nahal Oz, dengan pertolongan Tuhan anda akan mendapat ini,” secara jelas mengabdikan kemusnahan itu kepada kibbutz Israel berhampiran. Beberapa askar berkongsi video mereka menari dengan bangunan yang musnah di latar belakang, manakala yang lain memuat naik meme dan video muzik yang menampilkan pemusnahan rumah dan struktur lain di Gaza.

Video Shujaiyya dan rakaman lain yang difilemkan oleh tentera IDF disebut dalam kes genosid semasa Afrika Selatan terhadap Israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), yang menuduh Barat Jerusalem melanggar Konvensyen Genosid. Dalam pengemukaan undang-undangnya selama 85 muka surat, Pretoria menggambarkan klip itu sebagai “bentuk video ‘snuff'” dan “ucapan genosid,” membayangkan bahawa askar didengar berapi-api mengenai pemusnahan lebih 50 rumah Gaza dalam satu klip, serta menyanyikan kata-kata “Kami akan memusnahkan seluruh Khan Younis.”

Sesetengah video kelihatan melanggar peraturan IDF mengenai penggunaan media sosial oleh anggota tentera, yang secara jelas melarang tingkah laku yang “mencederakan maruah manusia” atau yang boleh memberi kesan kepada “imej IDF dan persepsi di mata awam.”

Tentera Israel telah mengutuk rakaman dalam kenyataan bertulis kepada Times, mengatakan ia sedang menyiasat “keadaan” video sambil menegaskan mereka tidak selari dengan perintah tentera.

“Tingkah laku pasukan yang muncul dalam rakaman adalah menjijikkan,” tambah IDF.

Kemusnahan ke atas kawasan perumahan yang dilihat dalam video itu dipantulkan dalam statistik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai peperangan itu, dengan agensi itu menganggarkan lebih 60% daripada semua unit perumahan di Gaza telah dimusnahkan atau rosak dalam operasi Israel. Itu bersamaan dengan kira-kira 300,000 rumah dan apartmen, manakala kira-kira 85% daripada 2.2 juta penduduk enklaf itu telah dipaksa melarikan diri daripada rumah mereka.

IDF melancarkan operasi tentera berikutan serangan pengganas Hamas pada Oktober lepas yang mengorbankan hampir 1,200 nyawa di Israel, dan menyaksikan lebih 200 orang diambil tebusan oleh pejuang Palestin. Setakat ini, lebih 27,000 orang Gaza telah terbunuh dalam tindak balas Israel, dengan beribu-ribu lagi cedera atau dipercayai terperangkap di bawah puing-puing, menurut pegawai kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.