Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera Darat AS ditangkap kerana mencuri bendera gay kebanggaan

(SeaPRwire) –   Salah seorang suspek boleh menghadapi hingga enam tahun dalam penjara kerana mencuri bendera pelangi

Dua orang askar Amerika Syarikat telah ditahan dan didakwa dengan pencurian dan “sikap prasangka” kerana berulang kali mencuri bendera kebanggaan LGBTQ dari luar rumah sepasang wanita lesbian di Virginia. Salah seorang daripada geng berprasangka itu memakai topi cowboy ketika membuat kecurian benderanya yang berwarna pelangi.

Polis di Daerah Arlington, Virginia menerima laporan mengenai siri kecurian dari rumah wanita-wanita itu antara September tahun lepas sehingga Januari ini. “Dalam setiap insiden,” kata Jabatan Polis Daerah Arlington dalam kenyataan minggu lepas, “seorang lelaki menghampiri harta itu semasa waktu pagi awal dan mencuri bendera Kebanggaan dari luar kediaman sebelum meninggalkan tempat kejadian.”

Dua orang askar Tentera Darat Amerika Syarikat yang bertugas di Fort Myer berhampiran telah ditahan pada hari Jumaat. Sarjan Matthew Henshaw didakwa dengan tiga pertuduhan Pencurian Kecil dan tiga pertuduhan “bermotivasi prasangka” kemasukan tidak sah untuk tiga kecurian, manakala Tentera Muda Pertama Joseph Digregorio didakwa dengan satu pertuduhan Pencurian Kecil untuk satu kecurian.

Menurut undang-undang Virginia, seseorang melakukan kemasukan tidak sah “bermotivasi prasangka” apabila secara sengaja menargetkan harta berdasarkan kaum, jantina atau orientasi seksual pemilik harta. Sekiranya disabitkan kesalahan, Henshaw bakal menghadapi hingga 12 bulan penjara dan/atau denda $2,500 untuk setiap pertuduhan. Setiap pertuduhan Pencurian Kecil membawa hukuman yang sama.

Michelle Logan, yang benderanya dicuri, memberitahu bahawa dia tinggal di hartanya bersama teman wanitanya. Dia berkata tiga insiden telah dirakam oleh kamera keselamatan Ring, dengan suspek memakai topi cowboy dalam satu pertemuan.

Kedua-dua askar adalah ahli Rejimen Infantri Ke-3, juga dikenali sebagai The Old Guard. Rejimen Infantri Ke-3 adalah unit upacara terunggul Tentera Darat, dan mengendalikan upacara pengebumian di Tanah Perkuburan Kebangsaan Arlington.

“Memandangkan ini masih satu siasatan aktif, ia terlalu awal untuk meramalkan akibat yang mungkin dihadapi oleh askar-askar tersebut,” kata seorang jurucakap tentera kepada Military.com dalam kenyataan. “Kami mengakui nilai kepelbagaian dan kesamarataan, dan tindakan mereka yang terlibat tidak mewakili nilai dan watak The Old Guard atau Tentera Darat kami,” tambah jurucakap itu.

Sokongan Jabatan Pertahanan terhadap “kepelbagaian” telah menyakitkan hati ramai dalam barisan. Ahli-ahli undang-undang di mengutuk Jabatan Veteran kerana memerintahkan bendera kebanggaan dikibarkan di tanah perkuburan dan hospitalnya tahun lepas, manakala konservatif menyalahkan tentera kerana pengenalan ‘teori kebangsaan kritis’ dan usaha untuk membatalkan kerana rekrutmen yang merosot.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.