Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera AS diarah bersiap untuk peperangan di Gaza – media

(SeaPRwire) –   Washington menyatakan bahawa tiada rancangan untuk meletakkan tentera Amerika Syarikat di darat

Anggota Tentera Udara Amerika Syarikat di Iraq telah diperintahkan untuk bersedia sekiranya terdapat “penglibatan tentera AS di darat dalam peperangan Israel Hamas,” melaporkan The Intercept pada Selasa, merujuk kepada nota Pentagon.

Disediakan awal bulan ini, nota tersebut mengarahkan bilangan tentera yang tidak diketahui untuk disediakan “bersedia untuk mengerah ke hadapan bagi menyokong tentera sekiranya terdapat penglibatan tentera AS di darat dalam peperangan Israel Hamas,” menurut laman berita itu. Perintah bersedia itu terpakai kepada tentera yang berpangkalan di Iraq sejak tahun lalu, mengikut dokumen Pentagon berasingan yang dilihat oleh The Intercept.

Pentagon tidak memberi maklumbalas kepada permintaan ulasan.

Rumah Putih telah menyatakan beberapa kali sejak Oktober bahawa sokongan negara itu kepada negara Yahudi tidak akan melibatkan askar Amerika berjuang bersama rakan sejawat mereka dari Israel.

Amerika Syarikat bertindak balas kepada serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel dengan segera menghantar dua kapal induk ke rantau itu dan mempersiapkan 2,000 tentera tambahan untuk dikerahkan ke Timur Tengah, tetapi Jurucakap Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby memberitahu wartawan pada 10 Oktober bahawa “tiada niat untuk meletakkan tentera AS di darat” di Israel atau Gaza.

Walau bagaimanapun, pasukan khas AS telah berada di Israel sejak Oktober, dengan pegawai kanan Christopher Maier memberitahu wartawan ketika itu bahawa komando Amerika Syarikat “secara aktif membantu Israel melakukan beberapa perkara.” Pentagon juga terbang kapal terbang pengintip di atas Gaza “bagi menyokong usaha pemulihan tebusan.”

Sejak konflik bermula, tentera AS di Iraq, Syria dan Jordan telah diserang lebih 150 kali, dengan militia Syiah setia Iran menyasarkan pangkalan mereka dengan serangan drone dan roket berkala. Satu serangan sedemikian ke atas pangkalan di Jordan pada Ahad telah meragut tiga nyawa tentera AS dan mencederakan puluhan lagi.

Kapal perang dan pesawat peperangan Amerika Syarikat juga telah melancarkan beberapa serangan terhadap pemberontak Houthi di Yemen, dalam usaha memecahkan sekatan Houthi terhadap kapal dagangan “berkaitan Israel” yang melalui Laut Merah. Houthi telah bertindak balas dengan menyasarkan kapal komersial dan tentera AS di kawasan itu. Pada Rabu, pemberontak itu mengumumkan bahawa mereka telah melepaskan beberapa peluru berpandu ke arah kapal peronda USS Gravely.

Pusat Pemerintahan Tentera AS bagi Timur Tengah, yang menyelia operasi tentera Amerika Syarikat di Timur Tengah, berkata bahawa Graveley telah menembak jatuh satu peluru berpandu masuk, dan tidak mengalami sebarang kerosakan atau kemalangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.