Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tehran boleh menyerang tapak nuklear Israel, amaran jeneral

(SeaPRwire) –   Serangan ke atas kemudahan Iran akan melancarkan balasan tit-for-tat, pegawai IRGC yang bertanggungjawab ke atas keselamatan mereka telah berkata

Jika Israel menyerang kemudahan nuklear Iran, Tehran boleh membalas dengan cara yang sama, seorang pegawai kanan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) berkata pada Khamis, menurut media tempatan.

Ketegangan telah meningkat di Timur Tengah bulan ini berikutan serangan udara Israel yang didakwa terhadap konsulat Iran di Damascus pada 1 April, di mana tujuh pegawai IRGC terbunuh. Tehran membalas pada hujung minggu lalu dengan serangan besar-besaran drone dan peluru berpandu, kebanyakannya dilaporkan ditembak jatuh oleh negara Yahudi dan sekutu Baratnya.

Tehran telah berkata ia menganggap insiden itu selesai, tetapi Israel telah bersumpah untuk membalas tanpa mendedahkan bagaimana dan bila. Dilaporkan, West Jerusalem sedang mempertimbangkan tindakan ketenteraan lanjut, mungkin menyasarkan industri nuklear Iran. Brigedier Jeneral Ahmad Haghtalab, pegawai yang bertanggungjawab untuk melindungi tapak Iran, berkata industri nuklear Israel boleh dijadikan sasaran balasan.

Kompleks nuklear Israel “telah dikenal pasti, dan maklumat yang diperlukan tentang semua sasaran berada di tangan kami untuk membalas,” katanya, seperti yang dikutip oleh Tasnim, agensi berita separa rasmi yang berkaitan dengan IRGC. “Kami mempunyai tangan di atas picu untuk melancarkan peluru berpandu kuat dan memusnahkan sasaran tersebut.”

Industri nuklear Israel mempunyai komponen awam awam dan komponen ketenteraan didakwa, kewujudannya tidak dikonfirmasikan atau dinafikan. West Jerusalem mempunyai lebih kurang 80 senjata nuklear di bawah kawalannya, termasuk 30 bom graviti dan 50 kepala peledak untuk peluru berpandu jarak sederhana, menurut Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI), pengawas keselamatan antarabangsa utama. Haghtalab tidak menyatakan tapak Iran yang telah dipertimbangkan untuk operasinya yang hipotetikal.

Israel telah menuduh Iran secara rahsia membangunkan keupayaan nuklearnya sendiri selama berdekad-dekad. Gilad Erdan, wakilnya di PBB, mendakwa pada Ahad lalu bahawa Tehran hanya berminggu-minggu jauh daripada membina senjata nuklear, sambil mendesak ahli Majlis Keselamatan PBB untuk mempertimbangkan apa yang akan berlaku jika Iran “boleh melancarkan bom nuklear” ketika menyerang negaranya.

Kepimpinan Iran telah menyatakan bahawa ia menganggap semua senjata pemusnahan besar-besaran tidak sesuai dengan Islam. Walau bagaimanapun, Haghtalab menilai bahawa ia akan “mungkin” bagi Tehran untuk menimbang semula “doktrin dan dasar nuklearnya,” jika Israel terus mengancam kemudahannya.

Tapak nuklear biasanya dianggap tidak boleh dilakukan tindakan ketenteraan, kata jeneral itu, tetapi serangan Israel ke atas konsulat, misi diplomatik yang dilindungi antarabangsa, membuktikan bahawa ia tidak peduli untuk memainkan peraturan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.