Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Syria siap untuk ‘perang’ dengan Israel – Menteri Luar Negeri

(SeaPRwire) –   Ending the occupation of the Golan Heights is a ’top priority’ for Damascus, Faisal Mekdad has said

Damaskus bersedia mempertahankan wilayahnya dalam konflik ketenteraan yang berpotensi dengan Israel, Menteri Luar Negeri Syria Faisal Mekdad telah berkata pada Ahad ketika krisis serantau berterusan.

Mekdad berucap dalam pertemuan dengan Menteri Luar Negeri Iran Hossein Amir-Abdollahian di Damaskus, di mana mereka membincangkan sokongan bersama untuk Palestin semasa perang Israel dengan Hamas di Gaza.

Mekdad berkata bahawa Syria “telah menentang” Israel sejak 1948, apabila peperangan penuh skala pertama meletus antara beberapa negara Arab dan negara Yahudi yang baru ditubuhkan.

“Syria telah berperang menentang pendudukan Israel, dan bersedia berperang, tetapi ia akan memutuskan bila dan bagaimana,” tegas menteri luar negara itu, menekankan kepentingan Tanah Tinggi Golan – bahagian barat daya Syria dibawah kawalan Israel sejak 1967.

Menamatkan pendudukan Israel di Tanah Tinggi Golan adalah “di kemuncak keutamaan kami,” Makded tegas, tambah bahawa “Syria bersedia membayar harga untuk semua operasi pembebasan ini.”

Diplomat teratas Syria menekankan bahawa kehadiran tentera AS dan Turki di negara itu juga “tidak sah” dan perlu berakhir.

Amir-Abdollahian kemudiannya mengutuk “kehadiran haram tentera asing di Syria,” dan menuduh AS dan Israel melakukan “genosid” terhadap Palestin.

AS telah melancarkan serangan udara di Syria awal bulan ini sebagai tindak balas kepada serangan roket dan drone ke atas pangkalan Amerika di rantau itu.

Pentagon berkata ia menyerang kumpulan militan berkaitan Iran yang bertanggungjawab terhadap letupan pada 28 Januari di pos kawalan di Jordan yang dikenali sebagai Menara 22, di mana tiga askar Amerika terbunuh. Syria telah mengutuk serangan udara di wilayahnya sebagai “haram” di bawah undang-undang antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.