Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Soros boleh kawal ratusan stesen radio AS – media

(SeaPRwire) –   Jika urus niaga berjalan lancar, jutawan pembiaya ini akan memiliki bahagian dalam pemilikan stesen radio di 45 buah negeri AS

Pembiaya liberal George Soros telah membeli saham besar dalam syarikat radio terbesar kedua di AS dan boleh memperoleh “kawalan berkesan” lebih daripada 220 stesen di seluruh negara, New York Post melaporkan pada Rabu.

Soros Fund Management membeli sekitar $400 juta hutang yang dimiliki oleh kumpulan media Audacy semasa proses kebankrapannya, akhbar itu melaporkan, mengutip pengadilan fail. Jutawan itu membeli hutang pada kira-kira 50 sen dolar daripada dana pelaburan HG Vora, laporan itu terus, menyatakan bahawa sebaik sahaja perjanjian itu diluluskan oleh mahkamah kebankrapan, Soros akan memiliki kira-kira 40% hutang keseluruhan Audacy.

Walaupun 40% bukan saham majoriti, sumber memberitahu New York Post bahawa Soros boleh tetap memperoleh “kawalan berkesan terhadap gergasi media apabila ia keluar dari kebankrapan.”

Audacy memiliki 227 stesen muzik, sukan dan perbualan radio di 45 negeri AS. Syarikat itu juga memiliki CBS Radio, yang mengendalikan 11 stesen berita termasuk KCBS San Francisco dan WCBS New York. Selepas tahun-tahun pendapatan menurun, Audacy menfailkan kebankrapan awal bulan lalu dengan hutang $1.9 bilion.

Jika urus niaga berjalan seperti yang dilaporkan, Audacy akan menjadi tambahan terbaru kepada empayar media yang semakin berkembang Soros. Soros Fund Management menyertai konsortium pemberi pinjaman untuk membeli Vice Media musim panas lalu, membayar $350 juta untuk memperoleh bekas gergasi media yang pernah dinilai $5.7 bilion.

Seorang “sumber dalaman” yang dikutip oleh New York Post menggambarkan urus niaga Audacy sebagai “menakutkan”, mengatakan beliau percaya bahawa Soros berniat menggunakan sahamnya untuk mempengaruhi pendapat awam menjelang pilihan raya presiden tahun ini.

Seorang pengurus dana pelaburan yang terkenal kerana menyebabkan pound British jatuh pada tahun 1992, Soros adalah antara lelaki terkaya di dunia, dengan anggaran nilai bersih sekitar $7 bilion. Itu selain $32 bilion yang telah disumbangkannya kepada rangkaian NGO, amal dan kempen politik melalui Yayasan Masyarakat Terbuka-nya.

Soros adalah penyokong untuk kepada negara-negara Barat, persekutuan persekutuan Eropah, dan liberalisme ekonomi dan politik. Beliau adalah penderma terbesar musim tengah tahun 2022 AS, mengalirkan $128 juta kepada calon dan organisasi Demokrat. Selain sumbangan terus kepada calon dan kumpulan aktivis, Soros dilaporkan $300,000 kepada kumpulan pengaruh TikTok yang berbincang dengan Rumah Putih untuk mempromosikan dasar-dasar Presiden Joe Biden.

Yayasan Masyarakat Terbuka mengumumkan tahun lalu bahawa Soros, yang kini berusia 93 tahun, akan melepaskan tampuk kepimpinan organisasi itu dan menyerahkan kawalan kepada anak lelakinya yang berusia 38 tahun, Alex.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.