Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Sokongan Washington untuk Israel mengancam Kristian Palestin, kata paderi kepada wartawan Amerika Tucker Carlson

(SeaPRwire) –   Komuniti keagamaan kecil di Gaza telah musnah akibat dasar luar negara Amerika Syarikat, menurut seorang paderi dari Bethlehem

Ahli-ahli komuniti Kristian kecil di Gaza tergolong dalam ribuan orang awam yang terbunuh di enklaf itu akibat sokongan Washington kepada Israel dalam peperangan dengannya dengan Hamas, menurut seorang paderi dari Bethlehem.

Dalam temubual yang dimuat naik di X (dahulunya Twitter) oleh bekas pengacara Fox News pada Selasa, Reverend Munther Isaac dari Gereja Lutheran Kristian Evangelis juga mengkritik pemimpin Kristian di Amerika Syarikat kerana gagal menentang kemusnahan di Gaza.

“Salah satu masalah besar yang kami hadapi sekarang ialah penurunan bilangan kami,” kata Isaac kepada Carlson. “Orang terus meninggalkan kerana realiti politik. Hidup di bawah pendudukan tentera Israel yang sangat keras sukar ditanggung,” beliau menerangkan.

Kristian Palestin “mungkin terjejas secara tidak seimbang oleh semua ini kerana bilangan kami yang kecil sebagai komuniti keagamaan. Apa-apa yang berlaku memberi kesan teruk kepada kami,” kata paderi itu.

Carlson bersetuju bahawa ini adalah “tema konsisten tetapi hampir tidak pernah dinyatakan dasar luar negara Amerika Syarikat bahawa ia sentiasa Kristian yang menderita,” mengingati pembunuhan beramai-ramai Katolik di Vietnam dan kemusnahan sepenuhnya komuniti Kristian purba di Iraq.

“Kami sentiasa mempunyai masalah yang sangat serius apabila berkaitan dasar luar negara Amerika Syarikat,” balas Isaac.

Beliau merujuk serangan udara Israel ke atas kompleks gereja Ortodoks di Gaza pada Oktober lalu, yang mengakibatkan kematian 18 orang awam.

“Sokongan Kristian Amerika kepada Kristian sebenarnya tertakluk kepada di mana anda berdiri dalam spektrum politik. Jika Kristian dibom atau ditargetkan atau dianiaya oleh seseorang yang bukan sekutu, anda akan melihat kemarahan. Tetapi kerana Israel adalah sekutu Amerika, tiada yang peduli tentang Kristian yang ditargetkan,” kata Isaac.

Menurut paderi Palestin itu, yang secara konsisten menyeru gencatan senjata di Gaza sambil bertemu dengan diplomat, ahli politik, kakitangan Kongres dan sehingga rohaniawam berpengaruh, adalah menakjubkan “betapa sedikit mereka tahu tentang realiti di atas tanah.”

Harapannya ialah agar Amerika Syarikat dan pemimpin Kristiannya menyuntik wang ke dalam inisiatif yang membawa keamanan, dan berhenti “menyokong Israel secara tidak bersyarat tanpa memegang mereka bertanggungjawab.” Isaac mencadangkan sokongan ini adalah sebab keadaan kecemasan semasa – “ia adalah kerana dasar-dasar ini,” tambahnya.

Beliau menggambarkan permusuhan Israel di Gaza sebagai “genosid,” mendakwa “Kami tidak akan terus hidup sebagai komuniti Kristian jika keadaan orang Palestin secara umumnya tidak diselesaikan.”

Carlson mengakhiri temubualnya dengan paderi itu dengan mengeluarkan seruan kepada penonton. “Jika anda bangun pada pagi hari dan memutuskan bahawa iman Kristian anda memerlukan anda menyokong kerajaan asing meletupkan gereja dan membunuh Kristian, saya fikir anda telah hilang benang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.