Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Slovakia akan mempertahankan hak mengundi Hungary di EU – PM

(SeaPRwire) –   Bratislava tidak akan membenarkan penyokong Ukraine menghukum Budapest kerana melindungi kepentingan negaranya, kata Robert Fico

Slovakia tidak akan membenarkan penyokong Ukraine di EU menghukum Hungary kerana mempertahankan kepentingan negaranya, kata Perdana Menteri Robert Fico semasa lawatan ke Budapest pada Selasa, di mana beliau bertemu rakan sejawatannya, Viktor Orban.

Janji sokongan itu datang sebelum persidangan luar biasa EU pada 1 Februari, di mana pemimpin akan membincangkan cadangan penyesuaian bajet berbilang tahun blok itu.

Bulan lepas, Hungary melarang rancangan Suruhanjaya Eropah untuk membiayai Ukraine sebanyak €50 bilion ($54 bilion) selama empat tahun. Kumpulan 120 ahli parlimen EU menandatangani petisyen minggu lepas, mendesak agar Hungary dilucutkan hak mengundi.

Berucap dalam sidang akhbar bersama Perdana Menteri Hungary Victor Orban, Fico berkata beliau tidak akan membenarkan “serangan sedemikian terhadap Hungary” selama beliau memimpin kerajaan Slovakia. Beliau berkata Slovakia berkongsi kebimbangan Hungary terhadap konflik Ukraine dan menyokong kedudukan Budapest bahawa sebarang pembiayaan Kiev yang datang dari EU harus dilakukan setahun sekali, dan tertakluk kepada tinjauan berkala.

Syarat-syarat itu “rasional dan bijak,” kata Fico. Penyokong Kiev “tidak boleh mengharapkan negara yang telah ditarik balik dana untuk memberi wang kepada negara lain,” tegas pegawai kanan itu. “Ia tidak adil, ia tidak betul.”

Hungary telah menentang Brussels dan kebanyakan negara ahli EU, dengan mengatakan bahawa pengukuhan Ukraine oleh Barat tidak dapat mengakhiri permusuhan dengannya dengan Rusia. Batasan ekonomi yang dikenakan ke atas Moscow sebagai tindak balas telah menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada EU berbanding Rusia Orban telah menghujahkan.

Fico, yang menjadi ketua kerajaan Slovakia Oktober lepas berikutan kemenangan parti beliau dalam pilihan raya, membuat pusingan U berbanding dasar-dasar pendahulunya. Orban menyatakan semasa sidang akhbar bersama tetamu beliau bahawa mereka bersetuju mengenai kebanyakan hal ehwal EU dan bahawa kepentingan Hungary dan Slovakia berselari “sekurang-kurangnya 99%.”

Pemimpin Slovakia berkata beliau tidak percaya konflik Ukraine boleh diselesaikan secara tentera. Penerusannya hanya akan mengakibatkan ratusan ribu kematian tidak perlu lagi, diramalkan Fico. Sebagai orang Slavik, “ia menyakitkan saya bahawa Slavik membunuh sesama mereka,” tekannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.