Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Skor Kapal Terbang Boeing Ditahan di Seluruh Dunia selepas Kejadian Panel Terlepas di Udara

(SeaPRwire) –   Syarikat itu telah dikritik kerana dua kemalangan maut melibatkan varian pesawat jet 737 Max beberapa tahun lalu

Puluhan pesawat Boeing 737 Max 9 telah digantung di seluruh dunia, termasuk di AS, Amerika Latin, Turki dan EU, selepas sebuah pesawat terpaksa membuat pendaratan kecemasan kerana panel terlepas di udara.

Pada Jumaat, Penerbangan 1282 Alaska Airlines yang bepergian dari Portland, Oregon ke California, terpaksa berpatah balik tidak lama selepas berlepas apabila sebahagian besar badan pesawatnya terlepas, membuka kabin kepada persekitaran luar. Tiada daripada 174 penumpang atau enam anak kapal di atasnya tercedera parah, walaupun beberapa orang memerlukan rawatan perubatan. Walaupun punca insiden masih belum jelas, Alaska Airlines sementara menghentikan pengoperasian semua 65 pesawat Boeing 737 Max 9 mereka untuk pemeriksaan keselamatan.

Lembaga Penerbangan Persekutuan AS (FAA) berkata pada Sabtu bahawa ia telah mengeluarkan perintah penghentian sementara terhadap beberapa nombor pesawat Boeing 737 Max 9 sama ada dioperasikan oleh syarikat penerbangan AS atau berada di negara itu, memerlukan pemeriksaan segera sebelum mereka boleh lepas landas. Perintah itu memberi kesan kepada kira-kira 171 pesawat, menurut pegawai-pegawai.

Boeing berkata bahawa ia sepenuhnya menyokong keputusan FAA dan “sangat menyesal” atas insiden itu, dan menambah bahawa teknisinya membantu dalam siasatan.

Lembaga Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah mengambil arahan pengawal penerbangan udara AS, tetapi mencatat bahawa tiada syarikat penerbangan di EU “masa kini mengendalikan pesawat dalam konfigurasi yang terjejas,” seperti yang dikutip oleh Reuters. Otoriti Penerbangan Awam Britain berkata walaupun syarikat penerbangan UK tidak terbang jenis pesawat ini, ia telah meminta syarikat permit asing untuk meminta pemeriksaan dilakukan sebelum operasi di ruang udara UK.

Turkish Airlines juga mengumumkan bahawa ia akan menangguhkan operasi lima pesawat Boeing 737 MAX 9 sehingga proses tinjauan teknikal selesai, dengan menekankan bahawa “keselamatan penerbangan adalah keutamaan kami.” Pengendali Copa Airlines dan Aeromexico dari Amerika Latin juga menghentikan operasi 40 pesawat.

Insiden terkini adalah insiden terbaru dalam siri kemalangan yang menimpa syarikat dan siri 737 Max terbaik jualannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ia digantung selama 20 bulan selepas dua kemalangan di Ethiopia (2019) dan Indonesia (2018), yang mengorbankan 346 nyawa. Syarikat itu juga telah berjuang dengan kesalahan pembuatan, dan bulan lalu ia meminta syarikat penerbangan memeriksa pesawat Max mereka untuk mencari skru longgar dalam sistem kawalan rudder.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.