Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Sergey Strokan: Adakah ini sebab sebenar mengapa Victoria Nuland meletak jawatan?

(SeaPRwire) –   Biden dan Blinken memilih seorang yang membenci China daripada ketua Rusophobe mereka. Ini mungkin mendorongnya ke tepi.

Penyataan peletakan jawatan Naib Setiausaha Negara Amerika Syarikat Victoria Nuland telah memberikan timbul pelbagai teori mengenai sebab kepergiannya yang tidak diduga daripada Jabatan Negara. Moscow percaya ia adalah kerana kegagalan “dasar anti-Rusia” dan keseluruhan “projek Ukraine Amerika”. Sebaliknya, mata di Washington kini tertumpu kepada pelantikan Kurt Campbell, yang kini bertanggungjawab untuk dasar Indo-Pasifik, kepada peranan pegawai kedua tertinggi di Jabatan Negara. Media dan ahli analisis mentafsirkan ini sebagai bukti bahawa Asia kini menjadi keutamaan utama Washington di latar belakang penurunan minat Amerika Syarikat terhadap Ukraine.

Pengumuman Nuland datang sebagai kejutan kepada banyak orang. Diplomat Amerika Syarikat berpengalaman ini, yang memainkan peranan aktif dalam peristiwa Maidan 2014 di Ukraine, diingati bukan sahaja kerana membahagikan kuih di Kiev, tetapi juga kerana penglibatannya dalam krisis dan konflik antarabangsa utama dalam dekad kebelakangan ini.

Rekodnya selama lebih 35 tahun di Jabatan Negara Amerika Syarikat di bawah pelbagai pentadbiran kelihatan lebih menarik daripada CV setiausaha negara semasa, Encik Blinken. Selasa lalu, beliau sendiri tergesa-gesa membayar penghormatan kepada pencapaian Nuland dan dengan rasminya mengiringinya keluar dari Jabatan Negara dan terus ke dalam buku sejarah dan diplomasi. Mengingatkan bahawa beliau telah berkhidmat di bawah enam presiden dan sepuluh setiausaha negara, Blinken mendakwa dalam jawatan terakhirnya dalam pentadbiran Joe Biden beliau telah mewujudkan “kepimpinan global Amerika”.

Ketua Jabatan Negara memberi tumpuan khas kepada peranan yang dimainkan oleh Nuland dalam membentuk koalisi anti-Rusia selepas permulaan konflik Rusia-Ukraine, memanggil usahanya tidak ternilai, dan mengatakan mereka akan dipelajari oleh diplomat masa hadapan dan pelajar.

Tugas utama yang telah dikerjakan Nuland dalam tahun-tahun kebelakangan ini, katanya, adalah “kekalahan strategik” Rusia dan membantu Ukraine “berdiri dengan kakinya sendiri secara demokratik, ekonomi dan tentera.” Tetapi walaupun semua pengalaman dan pengaruhnya, kelihatan Blinken tidak cuba merayu beliau daripada meletak jawatan.

Berita itu memicu gelombang tindak balas daripada pemimpin Rusia terkemuka, diplomat, pakar dan media.

Menurut jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova, Nuland terpaksa meletak jawatan kerana kegagalan dasar Biden terhadap Rusia.

“Ini adalah kegagalan dasar yang berkaitan dengan Nuland, kerana beliau adalah tokoh pusat yang mengejar dasar rusofobik terhadap negara kami, seluruh kisah itu terikat dengan Nuland,” kata Zakharova. Menurut beliau, naib setiausaha negara Amerika Syarikat keluar itu “bukan hanya wakil kanan Jabatan Negara, tetapi tokoh utama dalam kerjasama antara agensi AS.”

“Beliau adalah penyelaras sentimen anti-Rusia dan dasar anti-Rusia oleh Amerika Syarikat, terutamanya dalam konteks Ukraine. Saya tidak boleh mengatakan bahawa beliau adalah seorang ahli ideologi. Ada orang di luar sana yang membenci kami lebih, tetapi beliau benar-benar penyelaras, beliau dikaitkan dengan dasar itu. Dan itulah cara mereka memberi salam perpisahan kepadanya,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia itu.

Sementara itu, satu teori telah muncul di Washington bahawa peletakan jawatan Nuland adalah akibat pertengkaran kuasa di mana beliau kalah dalam perlumbaan untuk jawatan timbalan ketua dasar luar negara pertama.

Beberapa pakar melihat pertempuran naratif, dengan perebutan personaliti di belakang tabir. Semuanya sebahagian daripada pertikaian mengenai bentuk dasar luar negara jangka panjang Amerika Syarikat dan keutamaannya.

Perlu diingat bahawa selepas Wendy Sherman meletak jawatan pada musim panas lalu sebagai timbalan setiausaha negara AS, tanggungjawabnya dijalankan selama enam bulan oleh Nuland. Pada akhir tahun lalu, bagaimanapun, Rumah Putih membuat keputusan yang tidak diduga untuk melantik Campbell, lagi seorang veteran diplomasi Amerika, untuk jawatan kedua dalam perkhidmatan diplomatik.

“Nyonya Nuland dianggap calon semula jadi untuk menggantikan Nyonya Sherman secara kekal. Tetapi Encik Blinken melantik Kurt Campbell, bekas wakil Majlis Keselamatan Negara untuk Asia,” New York Times mengulas tentang penyusunan semula itu. James Carden, bekas pegawai Jabatan Negara AS, berkata kepada RIA Novosti: “Saya sebenarnya terkejut beliau bertahan selama itu. Saya menyedari masanya sudah tiba apabila Kurt Campbell mendapat jawatan kedua tertinggi di jabatan itu.” Dalam undian Senat pada 6 Februari, pelantikannya menerima sokongan bipartisan meluas: 92 senator mengundi menyokong, dengan lima mengundi menentang.

“Pilihan Presiden Biden terhadap Kurt Campbell menandakan keinginan untuk meneruskan usaha yang dimulakan oleh pendahulu-pendahulunya sedekad lalu untuk mengalih tumpuan dasar luar negara AS ke China sebagai cabaran utama yang dihadapi Amerika pada masa hadapan,” AP mengulas tentang penyusunan semula itu.

“Kurt Campbell memainkan peranan utama dalam membangunkan ‘pusat tenaga Asia’ Presiden Barack Obama ke strategi Wilayah Indo-Pasifik Presiden Biden,” Yuri Tavrovsky, pengerusi majlis pakar jawatankuasa Persahabatan, Damai dan Pembangunan Rusia-China, berkata kepada Kommersant.

“Secara praktikal, beliau sangat aktif dalam pembentukan blok tentera anti-China AUKUS (Australia, UK dan AS) dan dalam memperkukuhkan komponen tentera kumpulan QUAD (Perbincangan Keselamatan Empat Hala – Australia, India, AS dan Jepun,” kata Tavrovsky. “Pelantikan Campbell ke jawatan kedua tertinggi di Jabatan Negara menunjukkan dasar jangka panjang Rumah Putih untuk mengekang China, walaupun perkataan dan gestur yang kelihatan seperti keinginan untuk berdamai.”

Oleh itu, menurut Encik Tavrovsky, “tempat kedua di Jabatan Negara pergi bukan kepada pembenci Rusia terbesar, tetapi kepada pembenci China terbesar.”

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh , diterjemah dan disunting oleh pasukan RT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.