Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Serangan udara gagal menghentikan Houthis – Biden

(SeaPRwire) –   Presiden AS menyatakan serangan udara gagal menghentikan Houthis – Biden

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberitahu wartawan pada Khamis bahawa pasukan tentera Amerika akan terus melancarkan serangan ketenteraan ke atas sasaran Houthi, walaupun kempen itu “tidak menghentikan” militan Yemen itu daripada menyerang kapal dagang di Laut Merah.

Kapal perang dan kapal selam Amerika Syarikat yang berpangkalan di Laut Merah menembakkan gelombang peluru berpandu ke lebih daripada setusan tapak pelancaran Houthi di Yemen pada malam Rabu, beberapa jam selepas kumpulan pemberontak itu menyerang kapal kargo milik Amerika Syarikat dengan drone. Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat Tengah, yang menyelia operasi tentera Amerika Syarikat di Timur Tengah, berkata serangan balasan Amerika Syarikat akan “mengurangkan keupayaan Houthis untuk terus menyerang kapal komersial dan antarabangsa dengan ceroboh.”

Apabila ditanya pada Khamis sama ada serangan ke atas Yemen berfungsi untuk menghalang Houthis, Biden menjawab: “Apabila anda katakan berfungsi, adakah mereka menghentikan Houthis? Tidak. Adakah mereka akan terus? Ya.”

Serangan peluru berpandu Amerika Syarikat pada Rabu merupakan kali keempat pasukan tentera Amerika Syarikat menyerang sasaran Houthi di Yemen sejak minggu lepas. Pesawat pejuang Amerika Syarikat dan British melancarkan serangan bergegaran kira-kira 70 peluru berpandu ke atas sasaran Houthi pada Khamis dan Jumaat minggu lepas, dengan Amerika Syarikat melancarkan serangan susulan pada Sabtu, Selasa dan Rabu.

Tak lama selepas Biden bercakap, Pusat Pemerintahan mengumumkan bahawa pasukan tentera Amerika Syarikat telah melancarkan serangan lain, menyasarkan peluru berpandu Houthi yang mendakwa siap untuk dilancarkan ke arah kapal komersial.

Di antara serangan-serangan ini, pasukan Houthi terus menyerang kapal-kapal yang merentasi Laut Merah dan Selat Bab al-Mandab. Kumpulan militan itu menyerang kapal kontena milik Amerika Syarikat dengan peluru berpandu pada Isnin dan pemilik Yunani yang menuju ke Israel pada Selasa, sebelum menyerang kapal milik Amerika Syarikat pada Rabu.

Pasukan Houthi telah menyerang puluhan kapal komersial sejak permulaan peperangan Israel-Hamas, dengan berjanji untuk terus melakukannya sehingga peperangan berakhir dan sekatan Israel ke atas Gaza dilanggar. Walaupun pada mulanya militan itu menyatakan hanya akan menyasarkan kapal-kapal yang “berkaitan Israel” atau kapal-kapal yang menuju ke pelabuhan Israel, jurucakap Houthi minggu ini berkata bahawa agar sesuatu kapal boleh disasar, “cukup jika ia adalah Amerika.”

Kira-kira 15% lalu lintas perkapalan dunia menggunakan Laut Merah dan Terusan Suez untuk bergerak antara laut Arab dan Mediterranean. Berikutan serangan Houthi, syarikat-syarikat pengangkutan utama seperti Maersk, MSC, CMA CGM, dan Hapag-Lloyd telah mengalihkan kapal-kapal mereka melalui Tanjung Harapan di Afrika Selatan – laluan yang jauh lebih lama antara Asia dan Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.