Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Serangan IDF di selatan Gaza ‘bencana dalam pembuatan’ – Jerman

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock telah memberi amaran kepada Israel terhadap menyerang Rafah

Serangan penuh Israel ke bahagian selatan Jalur Gaza akan menyebabkan lebih banyak kematian orang awam, Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock memberi amaran pada Sabtu, dengan menyeru gencatan senjata komprehensif.

Rayuan menteri itu datang ketika Angkatan Pertahanan Israel (IDF) sedang melancarkan serangan ke Rafah, sebuah bandar berhampiran sempadan Mesir di mana banyak orang Palestin melarikan diri sejak berlakunya pertempuran antara Israel dan Hamas pada Oktober.

Dalam satu pos di X (dahulunya Twitter), Baerbock berkata bahawa “1.3 juta orang sedang mencari perlindungan dari pertempuran di ruang yang sangat kecil.”

“Serangan tentera darat Israel ke Rafah akan menjadi bencana kemanusiaan dalam pembuatan,” Baerbock menulis. “Israel mesti mempertahankan diri daripada keganasan Hamas, tetapi pada masa yang sama ia mesti meminimumkan penderitaan penduduk awam sebanyak mungkin.”

Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan pada Jumaat bahawa matlamat yang dinyatakan untuk “menghapuskan Hamas” tidak boleh dicapai tanpa menetralkan saki-baki militan di Rafah. Perdana menteri telah memerintahkan IDF untuk merangka satu rancangan “untuk mengevakuasi penduduk dan memusnahkan [batalion Hamas].”

Serangan IDF baru pada Sabtu pagi membunuh sekurang-kurangnya 44 orang di Rafah, menurut pihak berkuasa tempatan yang dikendalikan Hamas. Serangan itu telah mencetuskan permintaan baru dari luar negara untuk mengakhiri keganasan.

Menteri Luar Negeri Belanda Hanke Bruins Slot memanggil serangan darat yang bakal berlaku sebagai “tidak dapat dibenarkan,” memandangkan Rafah berkepadatan tinggi dengan pelarian.

Setiausaha Luar Negeri UK David Cameron berkata pada Sabtu bahawa “lebih separuh penduduk Gaza sedang berlindung di kawasan itu,” dengan menyeru “penangguhan segera” dalam pertempuran dan pembebasan tebusan yang tinggal oleh Hamas.

Israel mengisytiharkan perang terhadap militan selepas Hamas dan kumpulan bersekutu menyerang bandar-bandar Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Dekat puluhan tebusan kemudiannya dibebaskan sebagai sebahagian daripada pertukaran tahanan selama gencatan senjata seminggu pada November.

Lebih 28,000 orang Palestin telah terbunuh sejak 7 Oktober, menurut pegawai-pegawai di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.