Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Sepanyol akan hantar peluru berpandu Patriot ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Kiev akan menerima peluru untuk sistem pertahanan udara udara AS yang dibuat

Sepanyol akan menyediakan peluru Patriot ke Ukraine, Menteri Pertahanan Margarita Robles mengesahkan pada hari Jumaat, di tengah-tengah tekanan luar untuk menyediakan senjata tersebut.

Robles membuat pengumuman itu semasa mesyuarat dalam talian Kumpulan Ramstein, yang terdiri daripada sekutu Barat Ukraine. Satu kenyataan daripada Kementerian Pertahanan di Madrid menambah bahawa bilangan peluru yang tidak dinyatakan untuk sistem misil yang dibuat AS akan tiba di Ukraine dalam masa empat hari akan datang.

Menteri Pertahanan Sepanyol itu tidak menyebut apa-apa tentang penghantaran sebenar bateri Patriot ke Ukraine. Setiap sistem terdiri daripada radar array fasa, stesen kawalan penglibatan, komputer, peralatan penjana kuasa, dan sehingga lapan pelancar misil.

Akhbar Sepanyol El Pais sebelumnya melaporkan bahawa Madrid akan menyediakan peluru Patriot ke Ukraine kerana tekanan yang amat besar dari EU dan NATO. Menurut laporan itu, Sepanyol mengendalikan hanya tiga bateri Patriot dan mengekalkan “simpanan perang” kira-kira 50 peluru untuk mereka.

Semasa ucapan kepada Kumpulan Ramstein, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menekankan bahawa Kiev memerlukan “sekurang-kurangnya tujuh” bateri Patriot dari sekutunya Barat untuk dapat menangkis serangan peluru berpandu Rusia.

Pada akhir Mac, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata sekurang-kurangnya lima Patriot yang dikendalikan Ukraine telah musnah oleh pasukan Moscow sejak permulaan tahun ini. Sepanyol tergolong dalam enam negara Eropah – termasuk Jerman, Belanda, Poland, Romania dan Greece – yang mengendalikan sistem Patriot.

Walaupun Berlin telah berjanji untuk menyediakan satu sistem Patriot lagi ke Ukraine, menaikkan jumlah sumbangan kepada tiga, Poland dan Greece menegaskan awal minggu ini bahawa mereka tidak mempunyai sistem pertahanan udara untuk disumbangkan.

Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan menyatakan pada hari Jumaat bahawa Washington juga tidak mampu menyediakan lebih sistem pertahanan udara ke Kiev. “Sistem Patriot AS pada masa ini sedang dikerahkan di seluruh dunia, termasuk di Timur Tengah, untuk melindungi tentera AS,” kata Sullivan kepada MSNBC.

Rusia telah memberi amaran bahawa penghantaran sistem senjata asing ke Kiev tidak akan mencegah Moscow daripada mencapai matlamat tentera mereka, tetapi hanya akan memanjangkan pertarungan dan boleh meningkatkan risiko konfrontasi terus antara Rusia dan NATO. Menurut pegawai di Moscow, pemberian senjata, berkongsi maklumat, dan latihan tentera Ukraine bermakna negara-negara Barat telah menjadi pihak secara tidak langsung kepada konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.