Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Semua negara mesti larang bantuan kepada Israel – Ahli BRICS

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Afrika Selatan mengutuk sokongan tentera untuk Jerusalem Barat berikutan keputusan Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengenai genosid

Semua negara mesti menahan diri daripada menyokong tentera Israel berikutan keputusan minggu lepas oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengenai peperangan di Gaza, kerana mereka boleh menjadi pengikut kepada genosid, Menteri Luar Negeri Afrika Selatan Naledi Pandor telah menghujahkan.

“Penemuan itu, kami fikir, jelas bahawa ia munasabah bahawa genosid sedang berlaku terhadap rakyat Palestin di Gaza,” Pandor pada Rabu di Pretoria. Beliau menambah bahawa negara-negara lain oleh itu mesti memastikan bahawa mereka tidak membantu tingkah laku sedemikian dalam peperangan Israel-Hamas. “Ini semestinya meletakkan kewajipan ke atas semua negara untuk menghentikan pembiayaan dan memudahkan tindakan tentera Israel, yang seperti yang telah ditunjukkan oleh mahkamah, munasabah genosid.”

ICJ, juga dikenali sebagai Mahkamah Dunia, memutuskan pada 26 Januari bahawa Israel mesti mengambil semua langkah yang perlu untuk mencegah genosid di enklaf Palestin. Jerusalem Barat juga diarahkan untuk menghukum ahli-ahli tentera yang melakukan tindakan genosid, serta pegawai kerajaan yang menyeru genosid. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memanggil penemuan mahkamah PBB itu dan bersumpah tiada askar Israel akan “ditarik ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague.”

Walaupun ICJ berhenti jauh daripada menuntut gencatan senjata di Gaza – seperti yang diminta Afrika Selatan apabila meletakkan kesnya terhadap Israel di bawah Konvensyen PBB mengenai Genosid bulan lepas – Pandor berkata keputusan itu menandakan kemenangan “memutuskan” untuk undang-undang antarabangsa. Walau bagaimanapun, beliau mendesak bahawa PBB mesti mempunyai peranan “pelaksanaan” yang lebih besar untuk menguatkuasakan keputusan ICJ, berbanding sekadar menyaksikan dan mendokumenkan jenayah antarabangsa.

Hampir 27,000 orang – terutamanya orang awam – telah terbunuh di Gaza sejak peperangan bermula pada Oktober, menurut pegawai kesihatan Palestin. Konflik itu bermula apabila pejuang Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap kampung Israel, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan mengambil ratusan tebusan. Kira-kira 85% penduduk Gaza telah dipindahkan dari rumah mereka, dan PBB melaporkan bahawa 570,000 orang di enklaf yang dikepung itu sedang kelaparan.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden meluluskan dua jualan senjata kecemasan kepada Israel bulan lepas, melepasi kelulusan kongres. Washington tidak akan mengubah sokongannya untuk Israel berikutan keputusan ICJ, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Putih John Kirby memberitahu wartawan minggu lepas. Kirby sebelum ini memanggil dakwaan genosid Afrika Selatan terhadap Israel

Pandor telah mengutuk penggunaan selektif “peraturan antarabangsa,” dengan berkata ia hanya digunakan apabila ia berfungsi untuk agenda geopolitik. “Anda tidak boleh berkata kerana Ukraine telah diserang bahawa tiba-tiba, kedaulatan adalah penting, tetapi ia tidak pernah penting untuk Palestin,” katanya dalam satu . “Ia sangat pelik.”

Selain tuntutan awamnya terhadap Israel dengan ICJ, Afrika Selatan telah menyeru siasatan jenayah peperangan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa PBB (ICC). Pandor berkata pada Rabu bahawa beliau telah bertemu dengan peguam ICC minggu lepas untuk membincangkan kes itu, dan beliau menegaskan bahawa ia kelihatan dikendalikan secara berbeza daripada dakwaan terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin atas krisis Ukraine. “Saya bertanya kenapa beliau dapat mengeluarkan waran tangkap untuk Encik Putin dan tidak dapat berbuat demikian untuk perdana menteri Israel. Beliau tidak menjawab soalan itu. Tetapi saya membaca ke dalam beberapa apa yang dikatakannya bahawa siasatan masih berjalan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.