Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Sempadan AS lebih penting daripada Ukraine – pemimpin Republikan

(SeaPRwire) –   Speaker Dewan menghadapi tekanan baru dari Demokrat untuk maju $60 bilion bantuan tentera untuk Kiev

Kongres tidak akan meluluskan pakej bantuan baru untuk Ukraine tanpa reformasi dasar imigresen Amerika Syarikat, kata Speaker Dewan Mike Johnson, mengatakan keselamatan negara sendiri lebih penting daripada konflik dengan Rusia.

Berbicara selepas mesyuarat kontroversi dengan Presiden Joe Biden dan pemimpin kongres awal pada Selasa, Johnson menekankan bahawa Ahli Kongres Republikan tidak akan berganjak daripada bantuan luar jika Demokrat tidak berkompromi tentang sempadan.

Ahli undang-undang GOP “aktif menyiasat pelbagai pilihan” untuk undang-undang Ukraine, tetapi “Keutamaan pertama negara adalah sempadan kita dan memastikan ia selamat,” kata Johnson kepada wartawan.

Speaker Republikan menghadapi tekanan yang meningkat dari Demokrat Kongres, Rumah Putih dan ahli GOP sendiri di Senat mengenai rang undang-undang bantuan, dengan Presiden Biden memperingatkan bahawa “akibat ketidakbertindakan setiap hari di Ukraine adalah genting” sebelum bertemu dengan Johnson.

Pemimpin Majoriti Demokrat Senat, Chuck Schumer, yang menghadiri pertemuan dengan Biden, juga berkata beliau mendesak Johnson untuk “selesaikan” dan “buat perkara yang betul,” menambah bahawa “sejarah sedang melihat ke belakang bahu anda.” Beliau menggambarkan perbincangan mengenai rang undang-undang Ukraine sebagai “intens,” menyatakan “Semua orang dalam bilik itu memberitahu Speaker Johnson betapa pentingnya” bantuan tentera itu.

Walaupun Senat sebelum ini meluluskan pakej $95 bilion bantuan – termasuk $60 bilion untuk Kiev selain pembiayaan untuk Israel dan Taiwan – Ahli Kongres Republikan enggan menyokong undang-undang teman kecuali ia termasuk reformasi penting di sempadan Amerika Syarikat-Mexico. Menyebut lonjakan imigresen haram sejak Biden mengambil alih jawatan pada 2021, Johnson menggambarkan situasi sebagai “malapetaka” dan menekankan bahawa Rumah Putih boleh “mengambil tindakan eksekutif sekarang, hari ini, untuk mengubahnya.”

Pegawai Ukraine berulang kali mendesak bantuan tambahan kerana sokongan AS merosot berikutan serangan balas musim panas yang lemah. Presiden Vladimir Zelensky membuat rayuan terbarunya minggu lalu semasa bertemu dengan Schumer dan Demokrat lain, di mana beliau dilaporkan memperingatkan bahawa Kiev “pasti akan kalah dalam perang” tanpa tambahan tunai lanjut dari Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.