Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Sekatan Olimpik ‘menghina’ untuk warga Russia – negeri EU

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Hungary bersuara terhadap politik IOC pada acara tersebut

Syarat-syarat yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) bagi pemain sukan dari Rusia untuk mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik 2024 Paris adalah memalukan dan bersifat ideologi, menurut Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto.

Menteri itu mendesak pegawai-pegawai sukan supaya mengelakkan sukan daripada dicampuradukkan dengan geopolitik, dengan menekankan bahawa pemain sukan tidak seharusnya dilarang atas sebab-sebab politik.

“Apabila mereka mula-mula mencadangkan untuk melarang pemain sukan dari mana-mana negara tertentu daripada mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik, maka saya fikir kita mempunyai masalah besar,” kata Szijjarto pada Jumaat di persidangan Sains Sukan dan Inovasi, sambil menambah bahawa pendekatan ini memberikan ruang tanpa had kepada “piawaian ganda dalam dunia sukan.”

Memaksa pemain sukan untuk beraksi di bawah status neutral, memakai pakaian tertentu, dan berdiri untuk lagu kebangsaan yang bukan milik mereka jika mereka menang adalah memalukan dan diskriminasi, menurut menteri luar negeri itu, yang menambah bahawa beliau menolak konsep kesalahan kolektif. Beliau menekankan bahawa menafikan akses kepada Sukan Olimpik atas sebab-sebab politik adalah “melepasi semua had.”

Selepas permulaan konflik Ukraine pada Februari 2022, IOC mengesyorkan supaya pemain sukan dari Rusia dan sekutu rapat Belarus tidak dibenarkan untuk bersaing dalam acara antarabangsa. Pada Disember tahun lalu, badan itu menetapkan bahawa beberapa orang dari kedua-dua negara boleh mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik sebagai ‘pemain neutral individu’.

Pada Mac, IOC mengumumkan bahawa jumlah maksimum pemain Rusia yang layak untuk Sukan Paris ialah 55, manakala Belarus dibatasi kepada 28 pemain. Walau bagaimanapun, menurut pengarah IOC James Macleod, pasukan-pasukan itu tidak mungkin akan mencapai kuota, dengan 36 pemain Rusia dan 22 pemain Belarus dijangka akan hadir ke Sukan tersebut.

Badan antarabangsa itu juga memperkenalkan pelbagai sekatan untuk kelayakan. Pemain sukan Rusia yang secara terbuka menyokong operasi tentera Moscow di Ukraine atau secara langsung berkaitan dengan agensi keselamatan negara atau tentera dilarang daripada Sukan tersebut.

Walaupun pemain sukan tidak dikehendaki untuk secara terang-terangan mengutuk operasi tentera, semua pemain sukan mesti menandatangani ‘Syarat-Syarat Penyertaan untuk Paris’, yang mewajibkan mereka menghormati Piagam Olimpik, termasuk “misi keamanan gerakan Olimpik.”

Moscow telah mengutuk secara keras sekatan-sekatan tersebut dan mencadangkan bahawa IOC secara berkesan memusnahkan semangat dan tujuan sebenar Sukan Olimpik. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov sebelum ini berkata sekatan jawatankuasa itu secara “sepenuhnya bertentangan dengan ideologi keseluruhan gerakan Olimpik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.