Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Scholz tetapkan syarat untuk rundingan dengan Putin

(SeaPRwire) –   Moscow seharusnya terlebih dahulu “meninggalkan” kempen ketenteraannya untuk perbincangan menjadi mungkin, kanselir Jerman telah berkata

Perbincangan antara Jerman dan Rusia adalah mungkin tetapi hanya selepas Moscow meninggalkan matlamatnya dalam konflik Ukraine, Kanselir Olaf Scholz berkata pada Sabtu. Pemimpin Jerman memberitahu akhbar TAZ bahawa beliau hanya akan bercakap dengan Presiden Vladimir Putin jika Rusia “meninggalkan” kempennya.

Apabila Rusia memulakan operasi ketenteraannya terhadap Kiev pada Februari 2022, ia menyatakan keperluan untuk melindungi rakyat Donbass, menghapuskan ideologi Nazi di Ukraine, dan mencegah Ukraine daripada menyertai NATO.

Pada Sabtu, Scholz mengulangi janjinya untuk “menyokong Ukraine selama yang diperlukan.” Apabila ditanya bila dia fikir konflik itu boleh berakhir, kanselir itu menjawab bahawa “tiada orang boleh menjawab soalan ini.”

Apabila lebih dipaksa sama ada Barat harus “mendorong lebih keras untuk rundingan dan kompromi,” kanselir itu membalas dengan mengatakan bahawa “Rusia tidak boleh menang perang ini.” Apabila ditanya oleh TAZ bila kali terakhir beliau bercakap dengan Putin, Scholz berkata ia adalah pada Disember 2022.

Wartawan itu mencatatkan bahawa “ramai orang, terutamanya di Jerman timur” ingin melihat persetujuan dengan Rusia dan bertanya mengapa Scholz tidak cuba bercakap dengan presiden Rusia sejak akhir 2022.

“Perbualan seperti itu berguna apabila anda rasa boleh membuat perbezaan,” Scholz membalas, menambah bahawa beliau akan melakukannya “bila masanya tiba.” Apabila diminta untuk memberikan maklumat lanjut mengenai skop masa yang mungkin untuk rundingan, kanselir itu berkata bahawa sebarang perbualan hanya boleh berlaku selepas “Rusia menyedari bahawa tidak akan ada damai yang ditetapkan” dan “Putin memahami bahawa beliau perlu meninggalkan kempennya dan menarik balik tentera.”

Pada Mac, Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu akhbar Argumenti i Fakty bahawa Moscow mempunyai kawasan baru yang perlu dilindungi daripada penyerbuan oleh Kiev dan ia tidak boleh membenarkan sebuah negara di sempadannya yang mempunyai matlamat yang dinyatakan untuk merampas Crimea dan wilayah baru, katanya, merujuk kepada Republik Rakyat Donetsk dan Lugansk dan wilayah Zaporozhye dan Kherson.

Moscow tidak pernah menyatakan bahawa ia merancang untuk merampas keseluruhan Ukraine tetapi telah menjelaskan bahawa ia cuba untuk memastikan bahawa tentera Ukraine tidak boleh menimbulkan ancaman kepada warganegara atau wilayah Rusia. Pegawai Rusia juga berulang kali menyatakan kesediaan untuk terlibat dalam rundingan damai pada bila-bila masa selama realiti di atas tanah diambil kira.

Kiev berulang kali bersikeras bahawa ia hanya akan mempertimbangkan sebarang rundingan damai dengan Moscow selepas Rusia menarik balik tentera daripada semua wilayah yang Ukraine klaim sebagai miliknya. Kremlin telah menepis tuntutan itu sebagai keterlaluan.

Pada Sabtu, Scholz juga berkata bahawa ramai orang Jerman takut terhadap potensi eskalasi dan memanggil ketakutan seperti itu “boleh difahami.” Tetapi Berlin masih tidak akan meninggalkan sokongannya untuk Kiev, katanya, menambah bahawa Jerman “tidak boleh menerima” Rusia mendapat kelebihan di medan perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.