Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Saya sedia berkhidmat’ – Kamala Harris

(SeaPRwire) –   Wakil Presiden siap melayani jika Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dianggap tidak layak untuk jawatan

Wakil Presiden Amerika Syarikat Kamala Harris bersedia menggantikan Presiden Joe Biden jika perlu, beliau memberitahu Wall Street Journal, di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat tentang usia lanjutnya dan masalah ingatan yang kelihatan.

Komen oleh Harris pertama kali dilaporkan oleh WSJ pada Isnin lalu, seminggu selepas Naib Presiden itu membuatnya kepada akhbar harian semasa penerbangan di atas Air Force Two. Harris ditanya sama ada kebimbangan tentang ingatan Biden bermakna beliau mesti meyakinkan orang ramai bahawa beliau bersedia melayani.

“Saya bersedia melayani. Tiada soalan tentang itu,” kata Harris dengan berani, menepis cadangan bahawa beliau sebenarnya perlu meyakinkan pengundi apa-apa. Sesiapa yang melihatnya melaksanakan tugasnya, “pergi dengan sepenuhnya menyedari keupayaan saya untuk memimpin,” beliau mendakwa.

Walaupun menunjukkan keyakinan tentang kemahiran kepimpinannya, Harris mungkin masih perlu meyakinkan sesetengah pengundi, memandangkan penarafan persetujuan beliau merosot.

Menurut satu kaji selidik terbaru oleh NBC, penarafan Naib Presiden mencapai tahap terendah baharu, dengan kombinasi 53% pengundi berdaftar memandang beliau secara negatif. Majoriti besar mereka yang memegang pandangan sedemikian tentang beliau – sebanyak 42% daripada semua responden yang ditemubual semasa kaji selidik itu – berkata mereka sebenarnya “sangat negatif” tentang Naib Presiden. Pada masa yang sama, hanya kombinasi 28% daripada mereka memegang pandangan positif tentang Harris.

Komen oleh Harris, walaupun dipublikasikan hanya sekarang, datang sebelum laporan bom oleh peguam khas Amerika Syarikat Robert Hur tentang pengendalian Biden terhadap dokumen sulit, yang hanya menguatkan kebimbangan terhadap kesihatan presiden. Laporan Hur menggambarkan Biden sebagai “lelaki tua berusia dengan ingatan yang lemah” dan mencatat bahawa presiden itu telah mempamerkan “keupayaan yang merosot” dalam forum awam.

Penilaian itu mencetuskan bantahan kuat daripada pentadbiran AS, dengan Biden menganjurkan persidangan akhbar luar biasa untuk menjamin orang ramai bahawa ingatannya hanya baik-baik sahaja dan marah menafikan sebarang cadangan sebaliknya. Semasa acara itu, bagaimanapun, presiden itu salah menamakan rakan sejawatnya dari Mesir Abdel Fattah el-Sisi sebagai pemimpin Mexico ketika membincangkan situasi di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.