Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Satu terbunuh, lapan cedera dalam serangan pengganas di Israel

(SeaPRwire) –   Pegawai mengatakan kumpulan Palestin melakukan serangan tembakan di luar Jerusalem

Tiga pengganas mengadakan serangan tembakan ke utara Jerusalem pada Khamis, membunuh seorang lelaki dan mencederakan lapan orang lain berhampiran sekatan jalan raya semasa kesesakan lalu lintas, pihak berkuasa Israel telah mengatakan.

Dua daripada penembak dibunuh di tempat kejadian oleh pasukan keselamatan dan awam bersenjata, polis berkata. Yang ketiga telah ditahan, mengikut Times of Israel, tetapi keadaannya tidak jelas.

Lelaki yang terbunuh berusia 20-an, media tempatan mengutip doktor berkata. Perkhidmatan Ambulans Magen David Adom telah mengatakan ia merawat 12 orang, termasuk wanita berusia 23 tahun, yang dalam keadaan serius, empat lagi dalam keadaan sederhana, dan lima lagi dengan kecederaan ringan dan kebimbangan akut.

Perkhidmatan keselamatan dalaman Israel, Shin Bet, telah mengenal pasti pengganas sebagai adik-beradik Muhammad Zawahra, 26 dan Kathem Zawahra, 31 – kedua-duanya penduduk kampung Ta’amra berhampiran Bethlehem di Tebing Barat. Penyerang ketiga dikenal pasti sebagai Ahmed Al-Wahsh, 31, juga penduduk kawasan Bethlehem.

Shin Bet menyatakan bahawa salah seorang adik-beradik Zawahra sebelum ini telah dipenjara kerana memasuki Israel secara haram.

Polis telah melaporkan bahawa tiga penyerang, yang membuka api kepada orang awam menunggu dalam kesesakan hanya beberapa ratus meter dari sekatan, bersenjata dengan raifal serbu, mesingan buatan sendiri dan grenad.

BUTIRAN AKAN DIKEMASKINI.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.