Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Satu daripada lima rakyat Amerika mengatakan keganasan politik mungkin diperlukan – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Satu kajian baru mendedahkan bahawa ramai pengundi AS percaya mereka tidak akan dapat memulihkan negara mereka secara aman

Banyak orang Amerika percaya bahawa mengundi tidak akan cukup untuk mengarahkan negara mereka ke arah yang betul. Sebenarnya, satu kajian baru mendedahkan bahawa memasuki pilihan raya presiden AS tahun ini, satu daripada lima pengundi berfikir keganasan mungkin diperlukan untuk mencapai objektif politik mereka.

Kajian itu, yang dikeluarkan pada hari Rabu, menunjukkan bahawa 20% daripada orang dewasa AS – termasuk 28% daripada Republikan – percaya bahawa “Orang Amerika mungkin perlu menggunakan keganasan untuk mendapatkan negara mereka kembali ke landasan yang betul.” Pandangan itu dikongsi oleh 12% Demokrat dan 18% pengundi bebas.

Keputusan kajian itu mencerminkan keraguan yang meningkat dalam sistem politik AS. Hampir tiga daripada sepuluh orang Amerika, termasuk 61% Republikan, masih tidak percaya bahawa Presiden Joe Biden memenangi pilihan raya 2020. Satu kajian yang dikeluarkan awal tahun ini menunjukkan lebih daripada separuh penyokong calon Republikan Donald Trump yang disangka tidak mempunyai keyakinan bahawa undian tahun ini akan dihitung dengan tepat.

Satu kajian Universiti Virginia yang dikeluarkan pada bulan Oktober lepas mendapati bahawa 31% penyokong Trump dan 24% pengundi Biden percaya bahawa “demokrasi sudah tidak lagi sistem yang boleh diandalkan, dan orang Amerika perlu meneliti bentuk kerajaan alternatif untuk memastikan kestabilan dan kemajuan.” Lebih empat daripada sepuluh peminat Trump bersetuju bahawa “situasi di Amerika adalah sedemikian sehingga saya akan menyokong negeri-negeri memisahkan diri dari kesatuan untuk membentuk negara mereka sendiri.”

PBS/NPR/Marist baru-baru ini mendedahkan bahawa 41% orang Amerika percaya negara itu telah terlalu jauh daripada landasan sehingga ia memerlukan pemimpin yang “bersedia memecah beberapa peraturan untuk memperbetulkan perkara.” Pandangan itu dikongsi oleh 56% Republikan, 28% Demokrat dan 37% pengundi bebas.

Kajian itu menunjukkan bahawa ketika Biden dan Trump menuju pertandingan mereka yang ganas pada November, negara itu berada di “tempat yang sangat berbahaya,” kata Profesor Undang-undang Universiti Michigan Barabara McQuade menyalahkan Trump kerana mengapi-apikan ketakutan untuk memanipulasi pengundi. “Terlepas dari politik anda, idea memecah peraturan dan menggunakan keganasan hanyalah bertentangan dengan idea Amerika,” katanya.

Trump dan penyokongnya telah mendakwa bahawa pentadbiran Biden telah meninggalkan norma demokratik dengan “menggunakan” sistem kehakiman untuk menganiaya musuh politiknya dan campur tangan dalam pilihan raya 2024. Presiden terdahulu telah bersumpah akan memaafkan kebanyakan orang yang disabit kesalahan berpunca daripada rusuhan Kapitol AS pada Januari 2021, merujuk kepada mereka sebagai

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.