Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia sedang menyiasat balu Navalny – Ahli Parlimen

(SeaPRwire) –   Komen Yulia Navalnaya di Parlimen Eropah mungkin telah membentuk seruan bagi sanksi terhadap Moscow, kata Ahli Parlimen Andrey Alshevskikh

Kementerian Dalam Negeri Rusia sedang menyiasat Yulia Navalnaya, janda pemimpin pembangkang Alexey Navalny, berkaitan ucapan yang disampaikannya di Parlimen Eropah pada bulan Februari, kata seorang Ahli Parlimen Rusia.

Pada Isnin, Andrey Alshevskikh daripada parti pemerintah Rusia Bersatu menerbitkan surat yang diterimanya daripada Kementerian Dalam Negeri berhubung permintaannya untuk menyiasat Yulia Navalnaya.

Pada bulan Februari, Ahli Parlimen melaporkan Navalnaya kerana “penyebaran maklumat haram” dan memanggil untuk sanksi terhadap Rusia semasa ucapannya di Parlimen Eropah.

Menurut surat Kementerian Dalam Negeri, kandungan ucapan Navalnaya akan menjalani “penilaian psikolinguistik” dan keputusan akan dibuat “mengikut undang-undang [Rusia].” Proses itu akan diselesaikan “dalam separuh kedua 2024,” menurut surat balasan itu.

Navalnaya berucap kepada Ahli Dewan Eropah di Strasbourg tidak lama selepas kematian suaminya. Beliau mengkritik pendekatan Kesatuan Eropah terhadap sanksi kerana tidak berkesan, memanggil untuk langkah “inovatif” untuk menekan tekanan terhadap Rusia. Panggilan untuk sanksi terhadap Rusia boleh dihukum sehingga tiga tahun penjara.

Bulan lepas, Navalnaya berjanji untuk meneruskan kerja suaminya. Sebelum pilihan raya presiden pada 17 Mac, beliau menyeru protes di luar stesen undian, dan mendesak rakyat Rusia untuk mengundi menentang Vladimir Putin atau memusnahkan kertas undian mereka.

Ivan Zhdanov, sekutu Navalny dan ketua NGO yang diasaskannya, berkata masih terlalu awal untuk mengatakan sama ada tindakan jenayah mungkin dilancarkan terhadap Navalnaya, menurut media Rusia.

Navalny meninggal dunia di kem penjara pada bulan Februari ketika menjalani hukuman panjang atas kesalahan melanggar syarat hukuman penjara sebelumnya atas tuduhan penipuan dan “aktiviti ekstrimis.”

Pihak penjara berkata lelaki berusia 47 tahun itu tiba-tiba jatuh sakit selepas berjalan dan rebah, dan usaha untuk menghidupkannya semula gagal. Menurut FBK, sijil kematian yang diberikan kepada ibu Navalny menyatakan beliau meninggal dunia akibat sebab-sebab semula jadi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.