Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia mengutuk ‘rancangan tidak manusiawi’ Israel untuk Gaza

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah meluluskan veto kepada resolusi gencatan senjata ketiga di Majlis Keselamatan PBB sejak perang bermula

Amerika Syarikat dengan malu melindungi rancangan Israel untuk membuat Gaza tidak layak didiami, utusan Rusia ke PBB Vassily Nebenzia berkata pada Selasa selepas rakannya dari Amerika Syarikat meluluskan resolusi memanggil gencatan senjata di enklaf Palestin itu.

Dicadangkan oleh Algeria, resolusi itu memanggil gencatan senjata segera di Gaza untuk membenarkan pengedaran bantuan kemanusiaan. Ia disokong oleh 13 ahli Majlis Keselamatan, dengan United Kingdom menahan diri, tetapi gagal kerana Amerika Syarikat mengundi tidak. Ia merupakan veto Amerika Syarikat yang ketiga berkaitan resolusi Gaza sejak Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada Oktober lepas.

“Hari ini kita telah menyaksikan lagi satu muka hitam dalam sejarah Majlis Keselamatan PBB,” kata Nebenzia selepas undian. “Ia sekali lagi ditulis oleh delegasi Amerika Syarikat, yang mengejar matlamat yang sama – melindungi sekutu Timur Tengah terdekatnya dan memainkan masa sebanyak mungkin, supaya [Israel] boleh melengkapkan rancangan kejamnya terhadap Gaza, iaitu untuk menyempitkan orang Palestin dari sektor itu dan membersihkan sepenuhnya enklaf itu, dan secara terus, menukarkannya menjadi kawasan tidak layak didiami.”

Kebanyakan infrastruktur Gaza telah dimusnahkan oleh berbulan-bulan serangan udara dan artileri Israel dan kebanyakan 2 juta penduduknya telah dipindahkan di dalam enklaf itu. Kira-kira 29,000 orang Palestin telah terbunuh setakat ini, mengikut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Beberapa pegawai Israel telah mengaitkan konsep membuang habis-habisan Gaza dan semua penduduknya ke Mesir sebagai satu-satunya cara untuk menewaskan Hamas dan memastikan keselamatan Israel. West Jerusalem mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan itu selepas serangan Oktober 7 ke atas bandar dan penempatan Israel di luar Gaza yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang Israel dan menyaksikan 240 lagi ditawan.

Bantahan utama Amerika Syarikat terhadap cadangan Algeria ialah ia mendesak gencatan senjata tanpa syarat tetapi tidak menjadikannya tertakluk kepada persetujuan memerlukan Hamas melepaskan tebusan.

“Mendesak gencatan senjata serta merta tanpa syarat tanpa persetujuan memerlukan Hamas melepaskan tebusan tidak akan membawa kepada keamanan yang berkekalan,” kata utusan Amerika Syarikat Linda Thomas-Greenfield kepada Majlis Keselamatan sebelum undian. “Sebaliknya, ia boleh memanjangkan pertarungan antara Hamas dan Israel.”

“Gencatan senjata hanya menyaksikan satu perkara dan satu perkara sahaja – kelangsungan hidup Hamas,” kata utusan Israel Gilad Erdan. “Gencatan senjata adalah hukuman mati bagi lebih ramai orang Israel dan Gaza.”

Duta Algeria Amar Bendjama telah menghujahkan bahawa undian bagi resolusi itu adalah undian bagi “hak orang Palestin untuk hidup” manakala undi menentang “membayangkan pengesahan keganasan dan hukuman kolektif yang dilakukan terhadap mereka.”

Duta Palestin ke PBB, Riyad Mansour, memberitahu majlis itu bahawa veto Amerika Syarikat adalah mesej kepada Israel bahawa “ia boleh terus meloloskan diri dengan pembunuhan.”

Amerika Syarikat telah menyediakan draf resolusi sendiri, memanggil gencatan senjata “sementara” dan menentang serangan darat Israel terhadap bandar Rafah di selatan Gaza, mengikut teks dilihat oleh Reuters pada Isnin. Thomas-Greenfield tidak bercadang untuk “tergesa-gesa” undian baginya.

Menurut teks Amerika, Majlis Keselamatan akan “menekankan sokongannya terhadap gencatan senjata sementara di Gaza sebaik mungkin, berdasarkan formula semua tebusan dibebaskan, dan memanggil penangguhan semua halangan kepada penyediaan bantuan kemanusiaan dalam skala besar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.