Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia mengkritik negeri EU kerana menukar kewarganegaraan artis terkenal

(SeaPRwire) –   Sebelum ini, media Finland melaporkan bahawa muzium utama negara itu memutuskan untuk menyenaraikan Ilya Repin sebagai ‘Ukraina’.

Keputusan oleh muzium Finland untuk mengubah kewarganegaraan artis Rusia abad ke-19 Ilya Repin kepada ‘Ukraina’ “bertentangan dengan akal sehat,” misi diplomatik Moscow di negara Nordik itu telah berkata. Minggu lepas, media tempatan melaporkan bahawa Galeri Seni Ateneum telah menukar penerangan selepas dihubungi oleh aktivis Ukraine.

Pada Mac 2023, Metropolitan Museum of Art di New York juga mula menyenaraikan pelukis realis terkenal itu sebagai Ukraine, bersama-sama dengan Arkhip Kuindzhi.

Kira-kira pada masa yang sama, Stedelijk Museum di Amsterdam, Belanda mula menggambarkan salah seorang pelopor gerakan seni Suprematist, Kazimir Malevich, sebagai “dilahirkan di Ukraine kepada ibu bapa berketurunan Poland” berbanding “Rusia.”

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Khamis, Kedutaan Rusia di Finland menyatakan ia terkejut untuk mengetahui keputusan Ateneum, yang sekadar berdasarkan fakta bahawa Repin dilahirkan “di wilayah yang Ukraine kini anggap sebagai miliknya sendiri.”

Para diplomat itu mencatat bahawa muzium Finland tidak ada masalah merujuk kepada Repin sebagai ‘Rusia’ apabila pameran besar karya-karyanya dibuka di Helsinki pada 2021. Kedutaan menggambarkan langkah itu sebagai “rusofobik” dan contoh “pembatalan budaya Rusia.”

Repin adalah antara pelukis Realisme paling terkenal dalam Empayar Rusia abad ke-19, terkenal dengan lukisan potret tokoh-tokoh kebudayaan.

Selain menyemak kewarganegaraan beberapa artis, Metropolitan Museum of Art New York pada musim bunga tahun lalu menukar nama lukisan 1899 oleh impresionis Perancis Edgar Degas daripada ‘Penari Rusia’ kepada ‘Penari dalam Pakaian Ukraine’.

Setahun sebelum itu, Galeri Kebangsaan London menukar nama siri karya Degas daripada ‘Penari Rusia’ kepada ‘Penari Ukraine’, dengan menyatakan pakaian yang dianggap sebagai Ukraine. Muzium itu memberitahu The Guardian ketika itu bahawa ia adalah “masa yang sesuai untuk mengemaskini tajuk lukisan untuk lebih mencerminkan subjek lukisan itu.”

Mengenai perkembangan pada Mac lepas, Mikhail Shvydkoy, duta kebudayaan antarabangsa kepada Presiden Rusia Vladimir Putin, meratapi bahawa “gestur politik yang lemah ini telah mengatasi semua pertimbangan budaya yang sah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.