Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia kata ‘tidak’ terhadap ‘persidangan damai’ Switzerland

(SeaPRwire) –   Rusia menolak “konferens keamanan” Switzerland

Moscow tidak berniat mengambil bahagian dalam konferens keamanan yang dicadangkan di Switzerland untuk konflik Ukraine, walaupun jika ia secara rasmi dijemput, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova telah menyatakan.

Respons rasmi itu mengikuti laporan media baru-baru ini bahawa China dan Switzerland telah berusaha untuk menjemput Rusia ke perbincangan itu. Bulan lepas, Switzerland mengumumkan rancangan untuk menganjurkan puncak keamanan “sebelum musim panas.” Tiada tarikh khusus yang dinamakan setakat ini. Senarai peserta juga belum didedahkan. Walau bagaimanapun, Ukraine menunjukkan bahawa Rusia hanya boleh dijemput jika ia bersetuju terlebih dahulu kepada senarai syarat.

“Forum ini akan didedikasikan untuk mempromosikan formula damai ‘Zelensky’, walaupun penganjur Switzerland berpura-pura sedang mencari penyelesaian bersama dalam inisiatif keamanan negara yang berbeza,” kata Zakharova, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada Rabu di laman web kementerian itu.

Beliau menjelaskan bahawa rancangan Zelensky termasuk beberapa syarat yang tidak realistik, termasuk penarikan balik tentera Rusia ke sempadan Ukraine 1991, mempertanggungjawabkan Moscow dan membayar pampasan, serta peruntukan mengenai makanan, keselamatan nuklear, tenaga, ekologi, dan masalah kemanusiaan. Tuntutan asas Kiev kekal sama, manakala kepentingan sah Rusia diabaikan, kata Zakharova.

“Jadi, konferens akan datang adalah sambungan mesyuarat dalam format Copenhagen, yang pada asalnya menghakis kredibiliti mereka, dan kini telah mencapai jalan buntu.”

Moscow yakin bahawa “Switzerland sukar berfungsi sebagai platform untuk pelbagai usaha pengamanan, kerana ini memerlukan status neutral, yang Bern telah hilang,” dakwa jurucakap itu.

“Semua ini menjadikan penyertaan Rusia dalam ‘konferens keamanan’ yang disebutkan di atas tidak bermakna sama ada ia akan diadakan dalam satu, dua atau lima peringkat – intipati ultimatumnya, yang dipromosikan oleh Kiev dan tuan-tuannya, tidak berubah daripadanya,” Zakharova menyimpulkan.

Penyokong Barat Ukraine menekankan bahawa penyelesaian keamanan hanya boleh dicapai atas syarat Kiev dan berikrar untuk terus menghantar senjata “selama yang diperlukan.” Rusia pula menekankan bahawa tiada jumlah bantuan asing akan mengubah haluan konflik.

Rundingan damai antara Moscow dan Kiev diadakan pada musim bunga 2022, tetapi pecah dengan kedua-dua pihak menuduh satu sama lain membuat tuntutan yang tidak realistik.

Presiden Rusia Vladimir Putin kemudiannya berkata delegasi Ukraine pada awalnya bersetuju dengan sebahagian syarat Rusia semasa perbincangan di Istanbul pada bulan Mac, tetapi kemudian menarik balik persetujuan itu secara tiba-tiba.

Kremlin berulang kali menekankan bahawa ia terus terbuka untuk perbincangan bermakna dan menyalahkan ketiadaan kemajuan diplomatik ke atas pihak berkuasa Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.