Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia dan Ukraine sedang berbincang mengenai penutupan sempadan sementara – Warsaw

(SeaPRwire) –   Kiev telah menafikan dakwaan itu, mengatakan tiada perbincangan mengenai penutupan sementara sempadan sedang berlangsung

Poland dan Ukraine sedang berbincangan mengenai penutupan sementara sempadan antara kedua-dua negara di tengah-tengah sekatan oleh petani protes, Perdana Menteri Poland Donald Tusk telah berkata. Kiev telah menafikan perbincangan sedemikian sedang berlangsung.

Pengumuman itu datang ketika petani Poland terus menghalang lintasan sempadan dalam protes terhadap pengimportan bijian Ukraine. Mereka mendakwa pengeluar dari negara jiran itu mempunyai kelebihan yang tidak adil, memandangkan mereka tidak perlu mematuhi peraturan EU atau membayar cukai blok itu.

”Kami juga berbincangan dengan pihak Ukraine mengenai penutupan sementara sempadan dan pertukaran barangan,” Tusk berkata pada hari Rabu, seperti yang dikutip oleh RMF24, portal berita dalam talian.

Pihak berkuasa Poland “mahu membantu Ukraine, tetapi kami tidak boleh membenarkan bantuan ini membawa kesan-kesan yang sangat negatif kepada rakyat kami. Kami sentiasa mencari penyelesaian yang akan melindungi pasaran Poland daripada diserbu dengan produk pertanian Ukraine yang jelas lebih murah,” beliau menekankan.

PM berkata jika persetujuan mengenai penutupan sementara sempadan dicapai, ia akan menjadi penyelesaian yang “menyakitkan” bagi kedua-dua belah pihak. Beliau menekankan bahawa akhirnya Ukraine dan Poland akan perlu mencari penyelesaian yang lebih sesuai, “jangka panjang” untuk krisis ini, yang telah berlangsung sejak Oktober.

“Saya bersedia membuat keputusan, walaupun yang sukar, berhubung sempadan dengan Ukraine, sentiasa bersetuju dengan Kiev, supaya tiada ketegangan yang tidak perlu,” katanya.

Walau bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri Ukraine Aleksandr Kubrakov tergesa-gesa untuk mempertikaikan dakwaan Tusk, dengan berkata bahawa “tiada seorang pun di pihak Ukraine sedang berunding mengenai penutupan sempadan dengan Poland.”

Sempadan stabil dengan jiran adalah “perkara kemandirian” bagi Ukraine di tengah-tengah konflik dengan Rusia, Kubrakov bersikeras dalam kenyataan yang diterbitkan di laman Facebook Kementerian Pembangunan Komuniti, Wilayah dan Infrastruktur Ukraine.

Kiev telah menawarkan “penyelesaian yang membina” dan langkah-langkah praktikal untuk melegakan ketegangan di sempadan, timbalan PM itu menambah, dengan menambah bahawa ia kini menunggu “keputusan yang sesuai” oleh pihak berkuasa Poland.

Pada hari Rabu, Timbalan Menteri Pertanian Ukraine Pertama Taras Visotsky menuntut pampasan sehingga 180 tan bijian Ukraine yang petani protes Poland telah buang dari trak yang terperangkap di lintasan. “Mereka yang menyebabkan kerosakan mesti membayar ganti rugi,” beliau bersikeras.

Minggu lepas, salah seorang demonstrator telah didakwa dengan ucapan kebencian oleh pihak berkuasa Poland selepas beliau memasang bendera Soviet dan mesej menyeru presiden Rusia, yang membaca “[Vladimir] uruskan Ukraine, Brussels dan pemimpin kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.