Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia dan China capai kesepakatan penghantaran dengan Houthi – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Kapal-kapal dari dua negara tersebut tidak akan menjadi sasaran di Laut Merah atau Teluk Aden, kumpulan militan Yemen dilaporkan memberi jaminan

Kumpulan militan Houthi di Yemen memberitahu Rusia dan China bahawa kapal mereka boleh berlayar dengan bebas melalui Laut Merah dan Teluk Aden tanpa takut diserang, Bloomberg melaporkan pada Khamis, dengan merujuk kepada sumber.

Orang dengan pengetahuan mengenai perkara itu memberitahu akhbar itu bahawa pemahaman itu dicapai semasa perbincangan di Oman yang melibatkan diplomat Rusia dan China serta seorang tokoh politik kanan Houthi.

Menurut sumber Bloomberg, sebagai balasan untuk menjamin laluan selamat untuk kapal, Houthi mahu kedua-dua negara memberi sokongan politik kepada kumpulan pemberontak dalam badan-badan antarabangsa seperti Majlis Keselamatan PBB.

Pemberontak Houthi telah melancarkan puluhan serangan drone dan roket ke atas kapal komersial yang menyeberangi Laut Merah, mengganggu lalu lintas kapal melalui salah satu laluan maritim paling penting di dunia.

Akibatnya, banyak syarikat pengangkutan besar telah berhenti menggunakan Terusan Suez dan kini mengalihkan kapal melalui Tanjung Harapan di Afrika Selatan.

Houthi telah menyerang kapal yang dipercayai berkaitan dengan Israel dalam apa yang mereka dakwa sebagai “solidariti” dengan rakyat Palestin berikutan perang di Gaza. Selepas Amerika Syarikat dan United Kingdom melancarkan beberapa serangan ke atas kemudahan Houthi di Yemen, kumpulan itu berkata mereka kini juga akan menyerang kapal berafiliasi dengan kedua-dua negara tersebut.

Dalam insiden terkini, peluru berpandu Yemen menyerang kapal komersil True Confidence di Teluk Aden awal bulan ini, menyebabkan kematian pertama sejak kumpulan militan itu memulakan serangannya. Houthi mendakwa kapal itu milik Amerika. Walau bagaimanapun, menurut sumber Bloomberg, kapal itu dahulunya dimiliki oleh Oaktree Capital berpangkalan di Los Angeles, tetapi syarikat bukan AS telah mengambil alihnya.

Seorang pemimpin politik kanan Houthi, Ali Alqhoom, mengisytiharkan baru-baru ini di X (dahulunya Twitter) bahawa matlamat kumpulan itu ialah “tenggelamkan Amerika, Britain dan Barat di lumpur Laut Merah.”

Minggu lepas, pemimpin Houthi, Abdul Malik Al-Houthi, bersumpah akan meluaskan kempen itu ke Lautan Hindi dan menyerang kapal yang melalui Afrika Selatan.

Serangan ke atas kapal di rantau Laut Merah mengurangkan lalu lintas melalui Terusan Suez, laluan penting antara Asia dan Eropah yang biasanya mengendalikan kira-kira 15% perdagangan maritim global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.