Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rumah Sakit Terbesar di Gaza Diserbu oleh Militer Israel

(SeaPRwire) –   Pasukan Pertahanan Israel mendakwa membunuh 90 militan Hamas tetapi kumpulan itu mengatakan semua mangsa adalah pesakit

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) telah menyerbu hospital terbesar di Gaza, Hospital Al Shifa, mendakwa membunuh 90 militan Hamas dan merampas wang tunai yang dimiliki kumpulan itu. Walau bagaimanapun, Hamas mengatakan semua mangsa adalah pesakit di hospital tersebut.

Sejak Israel melancarkan kempen tentera besar-besaran di Gaza sebagai tindak balas kepada serangan pada 7 Oktober oleh Hamas yang membawa maut, IDF telah menjalankan serangan berbilang kali ke atas kompleks perubatan itu. Apabila pertama kali menyerbu kompleks perubatan itu pada November 2023, Israel mendakwa bahawa Hospital Al Shifa digunakan sebagai pusat perintah oleh militan Hamas.

Kedua-dua kumpulan Islamis dan staf hospital menafikan dakwaan itu, dengan Israel menerima kritikan antarabangsa atas operasi itu.

Dalam mesej yang dimuat naik di saluran Telegramnya pada hari Rabu, IDF menyatakan bahawa “sebagai sebahagian daripada pencarian di hospital, pasukan mengesan 11 juta shekel dalam USD dan dinar Jordan ($3 juta) yang ditujukan untuk keganasan.”

Tentera Israel juga menahan lebih daripada 300 orang, menurut kenyataan itu, beberapa daripada mereka dipercayai “pengganas kanan dan mereka dengan kedudukan kunci.” IDF juga mendakwa pasukannya telah menyediakan makanan dan air kepada orang awam Palestin.

Dalam pos berasingan di X (dahulunya Twitter), tentera Israel mendakwa telah “menghapuskan kira-kira 90 pengganas” di hospital, “sambil mencegah kerosakan kepada pesakit, staf dan peralatan.”

Israel melancarkan serbuan awal Isnin, mendakwa militan Hamas telah mengambil perlindungan di fasiliti perubatan itu.

Ketua kerajaan Hamas yang dikawal oleh Gaza di pejabat media kerajaan, Ismail Al-Thawabta, mencadangkan bahawa tentera Israel telah membunuh pesakit dan orang awam yang mengambil perlindungan di Hospital Al Shifa.

“Tentera pendudukan Israel mengamalkan pembohongan dan penipuan dalam menyebarkan naratifnya sebagai sebahagian daripada membenarkan jenayah berterusan dan melanggar undang-undangnya, yang melanggar undang-undang antarabangsa, undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” dakwaan rasmi itu mendakwa.

Pada Isnin, Kementerian Kesihatan Hamas yang dikendalikan Gaza menulis dalam saluran Telegramnya bahawa peronda tentera Israel “menembak langsung bangunan pembedahan khusus dengan peluru dan menyasarkannya dengan peluru berpandu.” Serangan itu mengakibatkan “bilangan syahid dan cedera” pada tahap itu, kenyataan itu membaca, menambah bahawa sesiapa “yang cuba bergerak disasarkan oleh peluru penembak tepat dan quadcopter.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.