Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rumah Putih percaya Netanyahu dengan sengaja ‘memprovokasi’ AS – Axios

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel telah membuat krisis buatan dengan menyuarakan perbezaan secara awam, menurut outlet itu

Rumah Putih telah “terkejut” dengan apa yang beberapa pegawai AS panggil sebagai tindak balas berlebihan oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu terhadap keputusan Washington untuk tidak melakukan veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan PBB tentang Gaza, menurut laporan oleh Axios.

MKP meluluskan resolusi itu pada Isnin, menuntut “segera” gencatan senjata antara Israel dan Hamas dan pembebasan tanpa syarat tahanan Israel yang tinggal, sambil menekankan “keperluan mendesak untuk memperluaskan aliran” bantuan ke Gaza.

AS menahan diri daripada mengundi, yang mencetuskan pejabat Netanyahu menuduhnya “mundur jelas dari kedudukan konsisten AS” sejak permulaan perang – dan membatalkan misi peringkat tinggi ke Washington sebelum operasi tentera Israel yang dirancang di bandar selatan Gaza Rafah.

“Semua itu adalah kontraproduktif. Perdana Menteri boleh memilih jalan yang berbeza – untuk bersetuju dengan AS tentang makna resolusi ini. Dia memilih untuk tidak, nampaknya untuk tujuan politik,” outlet itu dikutip mengatakan salah seorang pegawai AS.

“Jika Perdana Menteri Netanyahu merasakan begitu kuat, mengapa dia tidak memanggil Presiden Biden?” tanya pegawai lain.

Jurucakap Rumah Putih John Kirby memanggil pembatalan lawatan delegasi Israel “kecewa” dan berkata bahawa Washington “terkejut dengan ini” kerana penahanan undian AS “tidak mewakili perubahan dalam dasar kami.” Sementara itu, jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller mendakwa bahawa AS tidak menggunakan kuasa vetonya kerana panggilan untuk gencatan senjata dan pembebasan tahanan selaras dengan dasar Washington, memanggil resolusi itu “tidak mengikat.”

Netanyahu didakwa menggunakan undian PBB sebagai alasan untuk tidak menghantar delegasi ke Washington kerana dia “takut kami mungkin menawarkan sesuatu yang munasabah,” dakwa pegawai tidak dinamakan lagi, menurut Axios. “Dia lebih suka berperang dengan kami walaupun ia tidak berada dalam kepentingan Israel… Ia juga cara yang lucu untuk melayani rakan yang telah memberi Israel begitu banyak sokongan.”

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, selepas militan itu melakukan serangan merentasi sempadan, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan mengambil sekurang-kurangnya 250 tahanan. Lebih daripada 30,000 orang Palestin telah terbunuh dalam serangan udara dan operasi darat Israel di Gaza sejak itu, menurut perkhidmatan kesihatan enklaf itu.

Israel merancang untuk melancarkan serangan darat ke atas Rafah walaupun amaran antarabangsa akan berlakunya bencana berpotensi. Lebih separuh penduduk Gaza telah melarikan diri untuk mencari perlindungan di bandar itu kerana serangan udara Israel yang berterusan di bahagian-bahagian lain enklaf.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.