Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rumah Putih menyalahkan Republikan atas krisis imigresen haram

(SeaPRwire) –   Pentadbiran semasa menuduh Parti Pembangkang menjadi halangan keselamatan sempadan

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menuduh pentadbirannya menghadapi kecaman politik berikutan lonjakan penghijrahan haram tanpa izin yang merakamkan dengan cuba menyalahkan ahli politik Republikan untuk krisis sempadan.

Ketika Pengerusi Dewan Pertuanan Mike Johnson membawa delegasi Republikan melawat sempadan Amerika Syarikat-Mexico pada Rabu, Rumah Putih mengeluarkan kenyataan menuduh parti pembangkang menghalang usaha Biden untuk menyelesaikan krisis itu. Jurucakap Biden Andrew Bates mengutuk Republikan kerana enggan meluluskan permintaan pembiayaan kecemasan presiden dan menuduh mereka mempunyai “rekod anti-keselamatan sempadan,” termasuk usaha untuk memotong pembiayaan untuk pegawai Patrol Sempadan.

“Ahli politik Rumah Republikan sekali lagi mengancam keselamatan negara dan pertumbuhan ekonomi dengan ancaman penutupan,” kata Bates bertindak balas laporan bahawa ahli politik bersumpah untuk menghalang pembiayaan keseluruhan kerajaan jika Biden tidak menutup sempadan. Beliau menambah, “Kenyataan hari ini hanyalah pengakuan terbaru Ahli Politik Republikan Rumah bahawa ketika Presiden Biden dan kedua-dua parti di Senat mencari dasar bersama untuk memenuhi keperluan rakyat Amerika, konferens mereka lebih memilih politik ekstrem yang akan menyeksa keluarga Amerika tanpa perlu.”

Walau bagaimanapun, Biden memasukkan permintaannya untuk $6.4 bilion dalam pembiayaan keselamatan sempadan ke dalam pakej perbelanjaan kecemasan $106 bilion yang juga termasuk bantuan tentera ke Ukraine dan Israel. Kebanyakan Ahli Politik Republikan menentang terus menghantar senjata ke Kiev, dengan mendakwa dasar Biden gagal merangka strategi untuk mengakhiri pertempuran. Ahli politik juga mendakwa rancangan presiden tidak cukup untuk menghentikan aliran warga asing haram ke AS.

Pegawai Patrol Sempadan dilaporkan menghadapi lebih daripada 300,000 pendatang haram menyeberangi AS pada Disember, rekod tertinggi untuk sebulan. Penyeberangan sempadan haram meningkat sejak Biden mengambil alih jawatan pada Januari 2021 dan memulakan pembongkaran dasar imigresen bekas Presiden Republikan Donald Trump.

Pentadbiran Biden melepaskan hampir 1.4 juta pendatang haram ke AS dalam tahun kewangan terakhir, dalam banyak kes membenarkan mereka kekal di negara ini sementara menunggu perbicaraan rayuan keraguan yang tidak berasas kepada Pusat Kajian Imigresen di Washington.

Satu kaji selidik Universiti Monmouth yang dikeluarkan bulan lepas menunjukkan penarafan persetujuan Biden jatuh ke tahap rekod 34%. Hanya 26% daripada orang dewasa AS memberi kelulusan kepada dasar imigresenya, statistik membimbangkan ketika beliau mencari pemilihan semula pada 2024.

Kritikan dasar Biden mendakwa selain melimpahkan AS dengan pendatang haram, sempadan longgar negara telah mengancam keselamatan negara. Lebih daripada 172 pendatang haram yang dihadapi oleh Pegawai Patrol Sempadan dalam tahun kewangan lepas telah dikenal pasti dalam senarai pengawasan keganasan negara.

Ahli politik Republikan Rumah merancang melancarkan prosiding pemecatan minggu depan terhadap ketua Keselamatan Dalam Negeri Biden, Alejandro Mayorkas, dengan mendakwa kegagalannya menguatkuasakan undang-undang imigresen. “Krisis sempadan adalah akibat langsung dasar Presiden Biden,” kata Johnson pada Rabu semasa memulakan lawatannya ke sempadan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.