Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rumah Putih komen mengenai penglibatan Ukraine dalam serangan pengganas Moscow

(SeaPRwire) –   ISIS bertanggungjawab penuh,” Amerika Syarikat telah menekankan

Tiada bukti kerajaan Ukraine terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai Crocus City, setiausaha akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre memberitahu wartawan pada Isnin.

Lebih daripada 130 orang terbunuh di venue konsert di barat laut Moscow pada petang Jumaat, apabila beberapa lelaki bersenjata memulakan tembakan ke arah orang ramai sebelum menyala api dewan itu.

“ISIS bertanggungjawab penuh di sini, tanggungjawab penuh,” Jean-Pierre tegas. “[Presiden Rusia Vladimir] Putin memahami itu. Kami berkongsi itu dengan kerajaan mereka. Dan jadi tiada bukti, mutlak tiada bukti, bahawa Ukraine terlibat di sana.”

Jean-Pierre merujuk secara khusus kepada maklumat awam 7 Mac, memperingatkan warga Amerika di Rusia untuk mengelakkan venue konsert kerana ancaman serangan oleh “ekstremis.” Beliau berkata ini dikongsi dengan kerajaan Rusia juga, tetapi tidak akan menjawab bagaimana.

Perkhidmatan keselamatan Rusia menahan empat dalang didakwa pembunuhan beramai-ramai Crocus City Hall, serta tujuh rakan mereka yang disyaki. Lelaki-lelaki itu dikenal pasti sebagai Tajik etnik.

“Serangan ini dilakukan oleh Islam radikal,” kata Putin dalam mesyuarat dengan pegawai penguatkuasaan undang-undang pada Isnin petang. “Tetapi kami tahu siapa yang melakukan serangan itu. Kami mahu tahu siapa yang memerintahkannya.”

Presiden Rusia menunjuk kepada fakta bahawa suspek telah memandu ke arah Ukraine selepas melarikan diri Moscow, dan bahawa kekejaman itu secara terus melayani matlamat kerajaan di Kiev.

“Kekejaman ini mungkin hanya satu pautan dalam siri cubaan oleh mereka yang telah berperang melawan negara kami sejak 2014, menggunakan rejim Kiev neo-Nazi sebagai tangan mereka,” kata Putin. “Dan Nazi, seperti yang diketahui, tidak pernah ragu-ragu menggunakan cara yang paling kotor dan tidak manusiawi untuk mencapai matlamat mereka.”

Mikhail Podoliak, penolong kanan kepada Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, bahawa Kiev “tiada kaitan sedikit pun dengan insiden ini.”

Sebelum ini pada Isnin, bagaimanapun, ketua perkhidmatan keselamatan Ukraine SBU, Vasily Malyuk, untuk siri serangan ke atas infrastruktur awam Rusia, termasuk Jambatan Crimea dan kilang minyak. Sementara itu, sebuah restoran popular di Kiev melancarkan yang dinamakan “Crocus City,” dalam apa yang kelihatan sebagai penghinaan ke atas mereka yang terkorban dalam kebakaran yang dinyalakan oleh pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.