Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rumah AS melalui rang undang-undang untuk menghantar senjata ke Israel

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden menangguhkan penghantaran bom berat ke negara Yahudi minggu lepas kerana takut ia akan digunakan di Rafah

Majoriti Republikan di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah meluluskan rang undang-undang yang direka untuk memaksa penghantaran peralatan berat tentera Amerika Syarikat ke Israel. Pentadbiran Putih menangguhkan penghantaran 2,000 paun bom minggu lepas, di tengah kebimbangan mereka boleh digunakan dalam operasi Israel di Rafah di selatan Gaza.

Rang undang-undang, yang diberi nama Akta Sokongan Keselamatan Israel, diluluskan 224 ke 187, dengan ahli politik Republikan mengundi sebulat suara, dan hanya 16 daripada Demokrat mengundi terhadap. Dokumen itu mengutuk “keputusan Pentadbiran Biden untuk menangguhkan sebahagian daripada pemindahan senjata ke Israel ketika Israel menghadapi ancaman tanpa sebelumnya.” Ia juga mencadangkan menahan dana tertentu kepada Jabatan Pertahanan dan Jabatan Negara jika Amerika Syarikat tidak menghantar bom berat yang ditangguhkan.

Rang undang-undang itu secara umumnya digambarkan sebagai simbolik, memandangkan peluangnya melulus di Senat majoriti Demokrat. Sebelum undian, pejabat Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberi amaran bahawa beliau akan melulus rang undang-undang itu jika ia berakhir di atas mejanya. Pentadbiran “sangat menentang” dokumen itu, tambahan kenyataan itu, mendakwa ia akan “menghalang presiden daripada melaksanakan dasar luar negara yang berkesan” dan mungkin melarang Amerika Syarikat “daripada menyesuaikan sokongan keselamatan kami dengan cara apa pun terhadap Israel.”

Biden memberi amaran kepada Israel minggu lepas bahawa beliau tidak akan membekalkan senjata dan peluru meriam jika Israel memperluas operasi tentera dalam ke Rafah. Bandar sempadan yang sesak itu di selatan Gaza dilaporkan menjadi perlindungan kepada kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang dipindahkan oleh peperangan Israel-Hamas. Angkatan Pertahanan Israel (IDF) memerintahkan orang di bahagian tenggara bandar itu untuk berpindah minggu lepas, memberi amaran serangan akan datang.

Kira-kira 450,000 orang memilih untuk berpindah, mengikut angka Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa. Pejabat koordinasi agensi itu juga memberi amaran tentang “serangan darat dan pertempuran berat” di timur Rafah, bandar Gaza, dan kem pelarian Jabalia.

Menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan, lebih daripada 35,000 orang Palestin terbunuh sejak permulaan konflik pada 7 Oktober 2023, apabila militan Hamas menyerang Israel, membunuh beberapa 1,200 orang dan menculik lebih daripada 250.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.